SP: Ivana Španović osvojila bronzu i oborila državni rekord! (VIDEO)

To je prva medalja za našu zemlju na šampionatima sveta. Španovićeva je zabeležila rezultat od šest metara i 82 centimetra.

Ovim rezultatom, osim što je osvojila bronzu, oborila je i srpski rekord.

Španovićeva je skokom od 6,82 metra stigla od rekorda Srbije i trećeg mesta na SP! To je prva medalja za Srbiju na šampionatima sveta. Prethodni nacionalni rekord takođe je držala Španovićeva. Postavljen je 2010. godine u Beogradu, a iznosio je šest metara i 78 centimetara.

Zlatnu medalju osvojilaje Amerikanka Britni Risi sa preskočenih 7,01 metar. Srebro je pripalo Nigerijki Blesing Okagbare s 6,99 metara.

Ivana je u prvoj seriji preskočila 6,70 metara, a potom su usledili skokovi od 6,64, 6,67. Naša takmičarka je prestupila u četvrtoj seriji, a u petoj je usledio skok od 6,82 koji joj je doneo medalju. Španovićeva je u poslednjoj seriji skočila 6,61 metar.

Ivana Španović je rođena 10. maja 1990. godine u Zrenjaninu. Na svetskom prvenstvu za juniore 2006. bila je sedma. Prvu medalju na svetskom prvenstvu osvaja 2007. u konkurenciji kadeta. Sa preskočenih 6,41 m osvojila je srebro. Na svetskom prvenstvu za juniore 2008. je pobedila sa ostvarenim rezultatom 6,61 m Učestvovala je i na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu, i takmičila se u disciplini skok u dalj. Posle dva prestupa u trećem pokušaju je skočila 6,30 m. Taj rezultat joj nije bio dovoljan za plasman u finale. U ukupnom plasmanu zauzela je trideseto mesto. Od 2006. do 2008. je tri puta pobeđivala na juniorskim prvenstvima Srbije, u disciplini skok u dalj. U seniorskoj konkurenciji je u istoj disciplini postala prvak 2008. godine. Dnevni list Sport ju je 2008. proglasio za najboljeg srpskog mladog sportistu godine. Ivanina majka Vesna također je bivša atletičarka. Ivanin trener je bio Jani Hajdu, a sada je Goran Obradović. Ona je članica i nastupa za Atletski Klub Vojvodina iz Novoga Sada. Učestvovala je i na Univerzijadi 2009. u Beogradu. Na njoj je pobedila skokom od 6,64, što je bio za 17 cm bolji rezultat od drugoplasirane Ruskinje Irine Krjačikove. Ivana je svoj najbolji skok izvela u petoj seriji. To je bila prva zlatna medalja za Srbiju osvojena na Univerzijadi u Beogradu. Na Evropskom prvenstvu za juniore 2009. održanom u Novom Sadu popravila je svoj lični rekord na 6,71 m ali joj ni to nije bilo dovoljno za zlato. Bila je druga iza Ruskinje Darje Klišine koja je postavila novi evropski juniorski rekord od 6,80 m. Učestvovala je na Evropskom prvenstvu u Helsinkiju 2012. godine u skoku udalj. Nije se plasirala u finale, a u kvalifikacijama je skočila 6,33 metara i zauzela 15. mesto. Pored nacionalnih rekorda u skoku udalj na otvorenom i u dvorani, Ivana drži i rekord u petoboju.

B92, Kurir

Pogledajte još