Vulin: Status zdravstva na KiM nepromenjen

Vulin je razgovarao sa direktorom Zdravstvenog centra Kosova Mitrovica dr. Milanom Ivanovićem i ponovio da je stav Kancelarije i Vlade Republike Srbije da se nijedno radno mesto na Kosovu i Metohiji ne može ugasiti.

"Zdravstvo na Kosovu i Metohiji je jedna od naših najvažnijih institucija i pokazalo se i najvažnijih ljudima koji žive na prostoru Kosova i Metohije. Ni posle briselskog sporazuma, ni posle bilo kakvih drugih političkih dogovora, status naše zdravstvene strukture se neće menjati na prostoru Kosova i Metohije. Ona ostaje finansirana i vođena kao što je bila i do sada, a to znači da se nivo zdravstvene zaštite ni na koji način neće smanjivati i ni na koji način neće biti ugrožen"
, podvukao je Vulin.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici dr. Milan Ivanović istakao je da je situacija u ovoj ustanovi sada bolja nego u martu, kada su prema njegovim rečima napravljene neophodne kadrovske promene, a Zdravstveni centar bio suočen sa velikim dugovima za materijalne troškove i višemesečnim dugovanjima za zarade zaposlenih na određeno vreme.

Ivanović je rekao da je problem radnika na neodređeno vreme, njih 73, sada vise nego prepolovljen, odnosno još 35 još nije na budžetu, smanjen je broj radnika na određeno i od marta se plate redovno isplaćuju.

"Mi želimo da idemo i dalje u ovom pravcu, da svi ovi radnici koji su primljeni na neodređeno, a izraženo je puno razumevanje i stav da će svi radnici ostati na svojim radnim mestima, da se što pre ugovore. Omogućeno je izravnavanje broja radnika našoj instituciji, takođe je omogućeno dežurstvo sa više od 40 sati, do 80 sati što je rezultat angažovanja Ministarstva zdravlja, Kancelarije za KiM i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje"
, rekao je Ivanović.

On je upozorio da je, uprkos poboljšanju, situacija i dalje složena obzirom na dugove iz prethodnog perioda i najave utuženja radi ostvarivanja tih dugova.

Do toga još nije došlo, rekao je Ivanović, ali postoji ta mogućnost, što bi svakako moglo da utiče i blokira žiro račun Zdravstvenog centra i oteža lečenje pacijenata.

On je rekao da na rešavanju ovog pitanja rade Kancelarija za KiM, Ministarstvo zdravlja i uprava Zdravstvenog centra.

Prema njegovim rečima, dogovoreni su određeni sastanci a pored današnjeg sastanka sa Vulinom, pre nekoliko dana održan je i sastanak u Ministarstvu zdravlja.

Ivanović je kazao da postoji inicijativa za zajednički sastanak na širem planu kako bi se u potpunosti rešio problem radnika na neodređeno koji ne primaju plate i koji su primljeni mimo ugovorenog broja, istakavši da i pored toga ima puno razumevanja za taj problem.

Direktor Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici je rekao da su prioritetni projekti ove ustanove instaliranje skenera, opreme vrednosti oko 400.000 evra, adaptiranje prostora za otvaranje onkološkog dispanzera i bolnice, kao i nabavka određene opreme, aparata, sanitetskih vozila.

B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.