fbpx

Okrutno ili neophodno: Naučnici stvorili svetleće kuniće! (VIDEO)

Nučnici su uspešno stvorili okot od osam kunića koji u mraku svetle zelenom bojom. Njihova fluorescentna boja dokazuje da je genetski materijal ubrizgan u embrione postao sastavni deo njihovih prirodnih karakteristika.


"To je samo znak koji ukazuje na to da možemo da uzmemo gen koji prvobitno nije bio u životinji, a sada je njen sastavni deo"
, objašnjava za KITV dr Stefan Moisjadi sa Univerziteta Havaja.

Kunići, koji se na dnevnoj svetlosti ne razlikuju od svojih belih rođaka, ugledali su svetlo dana u istraživačkom centru u Turskoj.

A ovako u mraku

"Oni podjednako dugo žive kao i obične životinje i ne pokazuju bilo kakve simptome bolesti"
, rekao je Moisjadi, dodavši da su ovi kunići "kao sijalica koja svetli, kao da imaju LED sijalice po celom telu".

Ultraljubičaste mačke
Dok većina ovih životinja u mraku svetli zelenom bojom, južnokorejski naučnici su uspeli da stvore mačke koje svetle crvenom i ultraljubičastom bojom.

Eksperiment u kome je korišćen fluorescentni protein meduze nastavak je istraživanja započetih osamdesetih godina, kada su uzgajeni svetleći miševi.
Od tada, naučnici su napravili svetleće mačiće, štenad, majmune i prasiće.

Naučnici se nadaju da će im istraživanje pomoći da otkriju jeftinije lekove protiv genetskih poremećaja, kao što je hemofilija. Njihov cilj je da ponove eksperiment na poljoprivrednim životinjama, koje bi se koristile kao bioreaktori za proizvodnju lekova.

Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.