Posle 10 godina - Ko je ubio decu kod Goraždevca ?

U lokalnoj crkvi Presvete Bogorodice vladika Teodosije služiće pomen ubijenima Panteliji Dakiću (12) i Ivanu Jovoviću (19). Parastosu će prisustvovati i direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

I pored nagrade od milion evra i obećanja iz UNMIK-a da će "prevrnuti svaki kamen da nađe ubice", za zločin nad nedužnom decom niko nije odgovarao.

Euleks je krajem 2010. godine, usled nedostataka dokaza, zatvorio istragu koju je po dolasku na Kosovo preuzeo od UNMIK-a.

Ivan Jovović i Pantelija Dakić ubijeni su iz automatskog oružja 13. avgusta 2003. godine dok su se kupali u reci Bistrici, a njihovi drugovi Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12), Dragana Srbljak (13) i Đorde Ugrenović (20) teško su ranjeni.

UNMIK je posle napada u Goraždevcu saopštio da je "nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz 'kalašnjikova' na pedesetak dece i mladih, većinom Srba iz goraždevacke enklave".

Kosovska policija je u istrazi saslušala 75 svedoka, među kojima i ranjene u napadu, a pretresla je i 100 kuća.

Očevi ubijenih dečaka tvrde da se zna ko je pucao i da su to rekli i Kforu.

Ubistvo dece osudili su domaći i strani zvaničnici, a tim povodom održana je i hitna sednica Saveta bezbednosti UN.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević ponovila je za agenciju Beta da je istraga u vezi sa slučajem Goraždevac zatvorena pre više od dve godine, jer policijska istraga nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih.

"Bilo koja zvanično obustavljena istraga u svakom trenutku može biti ponovo otvorena, ako se tužiocu dostave nove informacije koje bi potencijalno mogle da istragu pokrenu napred", rekla je Gudeljevićeva.

U Goraždevcu je danas ostalo oko 750 Srba, trećina od broja koliko ih je bilo pre 1999. godine.

Ubistvo u Goraždevcu smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od dolaska međunarodne misije u pokrajinu. Ubice su ostale nekažnjene, kao i u tri ostala zločina - u Starom Grackom, Obiliću i kod Podujeva.

U selu Staro Gracko na njivi je ubijeno 14 žetelaca, u Obiliću porodica Stolić, a kod Podujeva stradalo je 12 Srba iz autobusa koji je dignut u vazduh, kada su išli na zadušnice.

Izvor: B92

Pogledajte još