Mladi fudbaleri otputovali u Švedsku

Mlada fudbalska reprezentacija Srbije od 15. do 29. juna učestvuje na evropskom prvenstvu u Švedskoj, gde će u grupi A igrati sa Italijom, Belorusijom i domaćinima. U grupi B su Nemačka, Velika Britanija, Španija i Finska. Po dve najbolje ekipe iz svake grupe obezbedile prolaz u ½ finale.


Na aerodromu, ekipi su se pridružili Kačar, Obradović, Sulejmani i Matić, koji su bili deo A selekcije u meču sa Farskim Ostrvima.

Selektor Slobodan Krčmarević je njihovo prisustvo u mladoj selekciji ocenio kao izuzetno značajno:

- Suvišno je pričati šta nam znače ta četiri momka, koji su sjajni ljudi i fudabelri. Oni su suvi kvalitet, koji nam je neophodan. Dobićemo igrače u svim linijama tima i bićemo znatno jači. Drago mi je da su svi momci umereni u svojim izjavama i prognozama, što pokazuje visok stepen njihove inteligencije. Treba ispratiti i ostale rezultate u poslednje vreme, jer Italija je lagano pobedila Dance sa 4:0, svi su oni jako kvalitetni i za nas bi veliki uspeh predstavljao i prolazak u ½ finale na dolazećem šampionatu.

Pred put put igrači su se pripremali na Zlatiboru, a odigrana je i jedna prijateljska utakmica s timom Makedonije u kojoj smo slavili sa 4:1. Selektor je pripreme ocenio kao uspešne, iako im nisu prisustvovali svi igrači:

- Mini pripreme, koje smo imali, uspešno smo odradili, bez nekih većih problema. Nekoliko igrača dobilo je žuljeve, pa smo ih odmorili u meču sa Makedoncima. Tom utakmicom sam delimično zadovoljan i to više drugim poluvremenom. Igrači su pomalo bili umorni, ali to smo i očekivali, jer smo trenirali i pre podne i popodne. Tako je bilo i na sam dan utakmice. Tokom drugog poluvremena imali smo dosta dobrih akcija i uspeli smo da pokažemo i neku svežinu, pa čak  i da postignemo tri gola.

Prvi meč na prvenstvu igraćemo protiv Italijana 16. juna u Helsinborgu, a naredne utakmice igraće se u Malmeu. Krčmarević očekuje i veliku pomoć sa tribina:

- Očekujem podršku, jer kažu da u delu Švedske gde ćemo igrati živi oko 25 000 -30 000 naših ljudi, a sa dosta njih sam i ja u kontaktu. Jednu sezonu sam igrao u Švedskoj, 89/90 godina, pa iz razgovora s prijateljima sam  saznao da ćemo imati dosta navijača. Procene su da će ih biti 3 000 – 5 000 po meču, što je impozantno. Mislim da neće niko moći da nas isprati, sem domaćina, Šveđana.

Prvog protivnika, tim Italije, Krčmarević ocenjuje kao izrazito jakog:

- Svi oni su standardni igrači u svojim klubovima, koji igraju u Seriji A. Imena poput Đovinka, Balotelija i Akvafreske su zaista super zvezde i A reprezentativci o kojima ne treba trošiti reči. Selektor Lipi ih je ostavio Kaziragiju za ovo Evropsko prvenstvo i mislim da nije neobjektivno ako kažem da su oni prvi favoriti.

O našim šansama selektor dodaje:

- Mi verumeo u sebe i tamo idemo sa puno samopouzdanja. Imaćemo dobar tim, posebno sa A reprezentativcima. To su momci koji se ne plaše nikoga i to su pokazali bezbroj puta. Svakome mogu da stanu na crtu.

Za kraj Krčmarević je prokomentarisao i timove grupe B:

- Druga grupa je možda malo jača od naše. Tu su Nemci, Španci i Englezi. Svima su im rezultati bili odlični u poslednje vreme, a Engezi su poslednji meč pobedili sa 7 ili 8:0. Takođe, ne treba zanemariti ni Fince. Karakteristika ovog evropskog prvenstva je da nema autsajdera. Pored Finaca, jako neugodni su i Berorusi, a o Šveđanima ne treba ni pričati, jer su domaćini. Zato bi ½ finale za nas zaista bio veliki uspeh.

Put do prvenstva Evrope igrači Srbije obezbedili su preko kvalifikacija, u kojima su igrali sa Belorusijom, Mađarskom, Letonijom i San Marinom. Prvo mesto u grupi odvelo nas je direktno u Švedsku.

Na poslednja tri šampionata tim Srbije prolazio je među četiri najbolje ekipe, a 2004. i 2007. bili smo vicešampioni. 

Na spisku selektora Slobodana Krčmarevića nalaze se 23 igrača:

GOLMANI: Brkić (Vojvodina), Šaranov (OFK Beograd), Živković (Metalac)

ODBRANA: Petković (Ajntraht), Tomović (Đenova), Jovanović (Partizan), Vilotić (Čukarički), Obradović (Partizan), Pejčinović (Crvena Zvezda), Vuković (Rad), Brežančić (Partizan), Obradović (Partizan)

SREDINA: Tomić (Partizan), Fejsa (Partizan), Gulan (Fiorentina), Kačar (Herta), Tošić (Manlester), Smiljanić (Espanjol), Milinković (Košice), Matić (Košice), Tadić (Vojvodina)

NAPAD: Sulejmani (Ajaks), Veljović (Kluž), Đorđević (Nant)

Katarina Stojković
12. jun 2009. godine

Pogledajte još