Kalderon želi zasluge za dolazak Ronalda

BEOGRAD, 12. juna 2009. (Beta) - Bivši predsednik Reala iz Madrida Ramon Kalderon rekao je da je on pre šest meseci dogovorio dolazak Kristijana Ronalda iz Mančester junajteda, a da je Florentino Perez samo završio dogovoren posao.

Kalderon je kazao da je još zimus postigao "džentlmenski dogovor" sa Mančesterom, a da je sadašnji predsednik Reala Florentina Perez samo dovršio transfer.

Perez je početkom meseca izabran za predsednika Reala, a madridski klub ove nedelje dobio je dva pojačanja - Ronalda i Brazilca Kaku iz Milana.

"Stalno smo bili u kontaktu sa Ronaldom, važno je da to svi znaju. Koliko znam, on se još tada dogovorio sa Mančesterom da napusti klub. Želeo je da pređe u Real, tako da novoj upravi kluba nije bilo teško da ga dovede", rekao je Kalderon za Eurosport.

"Ronaldo i ja smo imali džentlmenski dogovor po svim pitanjima, jer sam znao da trener Mančestera Aleks Ferguson želi da ga zadrži. Zato smo odlučili da sačekamo kraj sezone", dodao je on.

Potvrda Kalderonovih reči došla je i od odbrambenog igrača Fabija Kanavara, koji će početkom jula preći iz Reala u Juventus.

"Kristijana Ronalda kupila je prethodna uprava, a malo je falilo da još tada dovedu i Kaku", kazao je Kanavaro za italijanski dnevnik La Stampa.

Novi predsednik Reala Florentino Perez, uprkos pojedinim kritikama u Španiji jer je potrošio oko 160 miliona na Ronalda i Kaku, izjavio je da će veliki transferi doneti i povećanje zarade za madridski klub.

"Naprotiv, verujem da ćemo povećati prodaju karata, a imaćemo mogućnost podizanja većih kredita kod banaka. Ukupna vrednost kluba moći će samo da raste", izjavio je Kalderon i podsetio da Real godišnje zarađuje oko 400 miliona evra.

Španska štampa navodi da će Real, prema prvim procenama ekonomista, samo od prodaje dresova Kake i Ronalda za godinu dana zaraditi oko 175 miliona dolara.

Iako Real nije saopštio finansijske detalje šestogodišnjeg ugovora koji je ponudio Ronaldu, televizija Eurosport javila je da bi Portugalac mogao ukupno da zaradi 106 miliona funti (124,17 miliona evra).

Osnovna, nedeljna plata Ronalda trebalo bi da iznosi oko 180.000 funti (210.000 evra), ali u ugovoru, navodno, postoji klauzula da svake sezone Portugalac dobije povećanje plate od 25 odsto. U tom slučaju, u poslednjoj godini ugovora, Ronaldo će imati nedeljnu platu od 556.000 funti (651.000 evra).

Ronaldo je u Mančesteru proveo šest sezona i sa tim klubom osvojio je tri titule prvaka Engleske i jednu Ligu šampiona.

Pogledajte još