Mladi ne žele nove automobile

U Francuskoj, 2009. godine prosečan kupac novog automobila imao je nešto više od 50 godina, a samo devet odsto vlasnika novog auta bilo je mlađe od 30 godina, preneo je francuski magazin "Slejt".

Broj izdatih vozačkih dozvola opao je za 30 odsto u periodu između 1980. i 2011.

Jedan od razloga što starosna granica vlasnika starih automobila sve više raste jeste i starenje stanovništva, posebno u razvijenim zemljama, objašnjavaju analitičari Komiteta francuskih proizvođača automobila.

Ali ono što najviše zabrinjava predstavnike auto-industrije jeste činjenica što su aktuelnom ekonomskom krizom najviše pogođeni mladi, među kojima je i najviša stopa nezaposlenosti.

- Sve donedavno svaka nova generacija imala je veći vozni park od prethodne, ali današnja generacija starosti od 25 do 30 godina poseduje manji broj putničkih vozila nego prethodna, što je dosad još nezabeležen fenomen - objašnjavaju analitičari.

Teška ekonomska situacija odrazila se i na ovom planu. Više od 26 odsto mlađih od 25 godina u Francuskoj je bez posla, a uz to ne treba zaboraviti da je cena goriva u poslednjih 20 godina utrostručena. Poskupeli su i vozačka dozvola, osiguranje, troškovi održavanja vozila, što je sve dovelo do toga da su automobili sve nepristupačniji za mlade.

Istovremeno, kupovina starih automobila u Francuskoj je porasla - 2009. prodato je gotovo trostruko više starih nego novih putničkih vozila.

U istom periodu, 80 odsto Francuza mlađih od 30 godina bili su vlasnici starih automobila.

Izvor: Novosti

Pogledajte još