fbpx

Rat meteorologa u Hrvatskoj: Ko je kriv za bezrazložnu paniku

Sredinom prošle nedelje hrvatski medija preneli su najavu meteorologa da se za viken sprema do sada nezapamćeno nevreme. U Zagrebu su čak uvedene posebne mere, organizovano je sklanjanje automobila građana u podzemne parkinge tržnih centara kako ne bi bili oštećeni ako padne grad, a građani su upozoravani kako da se ponašanju.

Nako što je nevreme izostalo, direktor Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić nazvao je članove Udruženja "Crometeo" nadrimeteorolozima i okrivio ih za paniku koja je nastala kada su se najavljivali veliku oluju koje nije bilo.

"Pogrešno je prenesena informacija DHMZ-a. Problem je u tome što mediji daju prostor "Crometeu", a oni su samo zaljubljenici u meteorologiju. Bilo je to lažno alarmiranje nadrimeteorologa. Ovo je dobra prilika da se stane na kraj nadristruci", rekao je Čačić.

Čačić je još dodao i da u ozbiljnim zemljama samo ovlašćene institucije mogu izdavati upozorenja i da u Južnoafričkoj Republici ide u zatvor svako ko neovlašćeno daje upozorenja.

Udruženje "Crometeo" oštro je osudilo ovu izjavu.

"Direktor DHMZ-a nas je oklevetao, a time i ponizio sve meteorologe entuzijaste u Hrvatskoj. Svojom izjavom Čačić je omalovažio naš mukotrpan i privržen rad čiji je cilj razvoj hrvatske meteorologije.", odgvorio je "Crometeo".

I u Srbiji se povodom najave nevremena oglasio Republički hidrometeorološki zavod, ali ne zbog drugih meteorologa već zbog pojedinih medija koji su proizvoljnim tumačenjem meteoalrama takođe najavili velko nevereme u Srbiji kojeg nije bilo.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.