Uskoro pregovori Srbije i Hrvatske o prometu na Dunavu

Sporazum bi trebalo da omogući stanovništvu tog područja lakši i jednostavniji prelazak granice između dve zemlje na Dunavu, saopšteno je danas iz kabineta vukovarskog gradonačelnika Željka Saba.

Nakon što se Hrvatska 1. jula priključila Evropskoj uniji, zatvoren je rečni granični prelaz za pogranični promet Dunavom između Vukovara i vojvođanske opštine Bač, a prestao je i prevoz trajektom “Golubica“, čiju je nabavku sa oko milion evra finansirala Holandija.

U dopisu hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova, dostavljenom gradonačeniku Sabi, ističe se da je još u januaru Hrvatska diplomatskim putem obavestila Srbiju da Sporazum o pograničnom saobraćaju, koji je bio u privremenoj primeni od 1997. godine, više neće moći da bude primenjivan jer nije u skladu sa zakonodavstvom EU, javila je Hina.

Tada je, kako se navodi, Hrvatska ponovila poziv da bi što pre trebalo započeti pregovore o novom Sporazumu o pograničnom prometu i to na osnovu teksta hrvatskog predloga i poziva za početak pregovora, dostavljenih Srbiji još sredinom 2011. godine.

Navodi se, međutim, da srpska strana nije pokazala interes za to da sa Hrvatskom započne pregovore i sklopi novi Sporazum o pograničnom prometu, koji bi bio usklađen sa zakonodavstvom EU.

Takvo stanje imalo je, između ostalog, za posledicu prekid plovidbe Dunavom trajekta "Golubica".

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.