Policija privela 58 radnika na zasadima u "selu marihuane" Lazaratu (VIDEO)

Radnici su odvedeni u policijsku stanicu gde su upozoreni da obavljaju ilegalne aktivnosti, rekli su policijski izvori.

U okviru operacije policija je zaplenila nekoliko kamiona natovarenih đubrivom i kanisterima sa vodom koji su išli ka plantažama na kojima se gaji marihuana u Lazaratu.

Prema ranijem pisanju podgoričkih medija, ovo albansko selo nosi epitet "fabrike za marihuanu" i godišnje "izveze" narkotika u visini od neverovatnih 4,5 milijarde evra. To je, kako se navodi, pre nekoliko dana u Tirani saopštio Stefano Bastoni, direktor italijanske policijske avijacije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hisnijem Burgajem, generalnim direktorom albanske policije.

Italijanska policijska avijacija je uključena u akciju otkrivanja parcela sa nasadima marihuane na teritoriji Albanije. Fotografisanje je potvrdilo da su realne procene da se u ovom selu proizvode 900 tona marihuane godišnje.

Kilogram kanabis sative, kupljen na veliko u ovom selu, košta prosečno oko 350 evra. Osobe koje prodaju ovu drogu u selu dodaju dopunsku taksu, pa je narko- švercerima nude po 500 evra za kilogram.
Velike grupe, koje, raspolažu čamcima i kamionima, švercuju drogu, najčešće morskim putevima, u Grčku i Italiji i tamo ona već dostiže cenu od oko 800 evra za kilogram. Italijanske narko grupe je prerađuju u nelegalnim labaratorijama, posle čega ona dobija znatno višu cenu.

U proseku marihuana u zapadnim zemljama na malo se prodaje po ceni od oko pet evra za gram, što je 5.000 evra za kilogram.

Lazarat je selo u regionu Đirokastro na jugu Albanije i njegovim stanovnicima je uzgajanje droge najvažnija aktivnost. Od ukupne sume biznisa sa marihuanom u selu ostaje blizu pola milijarde evra, tvrde podgorički mediji.

Blic

Pogledajte još