Srbija izgubila od Francuske u prvom meču Svetske lige

BEOGRAD, 12. juna 2009. (Beta) - Muška odbojkaška reprezentacija Srbije  je porazom od Francuske u Nišu od 0:3 (22:25, 17:25, 27:29) započela takmičenje u Grupi B Svetske lige.

Meč prvog vikenda Svetske lige igrao se u niškoj hali Čair pred nešto više od 4.000 gledalaca.

Reprezentacija Francuske je bolje počela prvi set, povela sa 7:3, da bi u nastavku čuvala dva poena prednosti. Selekcija Srbije prvi put je povela posle dobrog servisa Dragana Stankovića 14:13.

Nakon toga gosti su zaigrali bolje, u nekoliko navrata vodili sa dva poena (20:18, 23:21) da bi set dobili sa tri poena prednosti.

Selekcija Srbije je u prvom delu drugog seta dobro igrala i vodila sa 3:1 i 8:5, ali su "trikolori" u drugom delu zaigrali mnogo bolje u odbrani, a zahvaljujući dobroj igri u napadu, pre svih Gijoma Samike došli do vođstva od 20:13 i 23:15, nakon čega su ubedljivo osvojili set.

Francuzi su početkom trećeg seta bili ubedljivi, održavali su prednost između tri i četiri poena, ali je domaća ekipa uspela da preokrene na 16:15 najviše zahvaljujući poenima Borislava Petrovića, a nakon toga i povede sa 23:19.

Međutim, Francuzi su izjednačili na 23:23, posle čega se igralo na razliku, kada reprezentacija Srbije nije uspela da iskoristi četiri set lopte. To su gosti znali da iskoriste i posle prve meč lopte slavili sa 29:27 u trećem setu.

Naredna, druga utakmica između selekcija Srbije i Francuske igra se u nedelju od 20.30 u beogradskoj hali Pionir.

U Grupi B takmiče se još selekcije Argentine i Koreje.
(old_image)
Od ove sezone primenjuje se novi sistem bodovanja u Svetskoj ligi. Za pobede od 3:0 i 3:1 pobednik osvaja tri boda, dok se za trijumf od 3:2 dobija dva boda, a poražena ekipa jedan bod.

Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Igor Kolaković rekao je večeras da su njegovi igrači na meču protiv Francuske uložili poslednje atome snage, ali da su "trikolori" iskustvom i dobrom igrom u odbrani zasluženo pobedili.

"Moramo da shvatimo da je za ovaj tim potrebno strpljenje, ali i podrška. Ušli smo stegnuto u meč, impresionirani atmosferom na koju mnogi igrači nisu navikli. Kada smo u trećem setu došli do nivoa igre koji odgovara našem kvalitetu iskustvo Francuza je presudilo, kao i sjajna igra u odbrani. Zasluženo su pobedili", rekao je Kolaković posle meča.

"Reprezentacija Francuske je težak protivnik. U teškom meču možete da izgubite sa 3:0, ali možete i da pobedite sa 3:0. Morate da igrate do poslednjeg atoma snage, kao mi večeras, iako to možda rezultat ne pokazuje. Momci su uložili poslednje atome snage", rekao je on.

Kolaković je istakao odličnu igru Gijoma Samike na večerašnjem meču.

"Žao mi je što tokom meča nismo uspeli da pronađemo rešenje za Samiku, pokazao je iskustvo i majstorstvo. Nadam se da ćemo igrati bolje u narednim mečevima i da ćemo u Beogradu smoći snage da odigramo bolje", rekao je on.

Odbojkaš Srbije Miloš Nikić rekao je da je Francuska večeras bila bolja, ali da će njegova ekipa izvući pouku iz poraza i bolje odigrati utakmicu u Beogradu.

(old_image)"Očekujem drugačiji meč u Beogradu. Imali smo šanse, ali ih nismo iskoristili, nadigrali su nas. U sledećem meču ćemo biti motivisaniji, izvući ćemo pouku i siguran sam da ćemo uz podršku sa tribina zabeležiti pobedu", rekao je Nikić.

Selektor Francuske Filip Blan rekao je da je zadovoljan igrom svoje ekipe i dodao da je cilj "trikolora" plasman na završni turinr Svetske lige u Beogradu.

"Ponosan sam na igru koju je moj tim prikazao večeras. Međutim, svesni smo da je početak takmičenja i očekujem da će mečevi u Beogradu, ali i naredna dva u Francuskoj biti teži. Naš cilj je da se kvalifikujemo za turnir u Beogradu", rekao je Blan.

Najbolji igrač Francuske na večerašnjem meču Gijom Samika smatra da je njegova ekipa ostvarila važnu pobedu.

"Bilo je važno da dobijemo prvi meč. Prošle godine u ovoj dvorani smo izgubili utakmicu. Dobro smo igrali i ovo je dobar rezultat", rekao je Samika.

Pogledajte još