Svetu dobri, Srbiji ne trebaju: Lazar Krstić je jedan od 45.000 talenata

Potencijalni ministar finansija još pre sedam godina se, dok je studirao na Jejlu, nudio da volontira u Vladi, ali ga iz Beograda tada nisu udostojili ni odgovora.

Mnogi od petničara u međuvremenu su izgradili ili grade uspešne karijere u inostranstvu od arheologije i antropologije, preko medicine do astrofizike, ali država i dalje nema plan kako da ove ljude, ali i najbolje studente završnih godina domaćih fakulteta, angažuje na poslovima od kojih bi Srbiji imala koristi.

Radivoje Mitrović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, nema objašnjenje zbog čega država, čak i kada su joj se nudili mladi i uspešni ljudi, nije oberučke prihvatila njihove usluge.

''Ne znam šta je posredi, da li je to naša učmalost ili neko čuva mesto za svoje ljude. Možda ima i toga da se pojedini boje mlađih i sposobnijih koji bi mogli da ih ugroze'' kaže Mitrović za “Blic”.

Država, istovremeno, iako formalno ima razumevanja za „Petnicu”, često nema para za njeno funkcionisanje, pa joj tako iz budžeta ove godine nije dodelila ni dinara. Mitrović se pravda nedostatkom novca i kaže da je predložio direktoru “Petnice” Vigoru Majiću da napravi plan za 2014. godinu, da vide šta bi mogli da rade i za šta bi moglo da se nađe novca.

Komentarišući mogućnost angažovanja polaznika “Petnice” kao stažista ili volontera u državnim organima, Vigor Majić za “Blic” kaže da ne vidi zašto bi država baš polaznicima “Petnice” ili učesnicima, članovima, učenicima bilo koje organizacije trebalo da nudi nekakvo stažiranje “samo zato što su članovi ili učesnici nečega”.

''Mislim da je razumnije da država povremeno angažuje najbolje studente završnih godina, ali ne samo najbolje po proseku ocena, recimo pravnog, ekonomskog ili FPN na nekim poslovima u javnom sektoru da tu steknu iskustvo. Treba, naravno, i da omogući mladima koji studiraju odgovarajuće programe u svetu da se oprobaju, recimo tokom leta kada su na raspustu i da pomognu. Ako ništa drugo, govore dobro jezike, upoznali su neke druge uspešne sisteme rada i studiranja'' kaže direktor Petnice Vigor Majić.

On dodaje i da je za njega vrlo logično da neko bude pozvan posle uspešnog obrazovanja i sticanja određenog iskustva u visoko profesionalnim i zahtevnim kompanijama, kao i da ne vidi nikakvu nelogičnost u tome da se poziva mlada i pametna osoba da pomogne u nekom javnom poslu, čak i ako je u inostranstvu i ako nije pozivana ranije.

Mitrović ideju o angažovanju najboljih studenata prihvata kao sjajnu i nada se da će u narednom periodu nešto biti urađeno na tom planu. Odgovora na pitanje zbog čega do sada ništa nije urađeno kako bi se stanje promenilo, međutim, nema.

Izvor: Blic

Pogledajte još