Izložba Zorana Ivanovskog: Stene Treskavca

U ponedeljak 19. avgusta u 20 časova otvara se izložba fotografija Zorana Ivanovskog u čijem sugestivnom naslovu Moji večni prijatelji: Stene Treskavca je pocrtan idejni koncept ovih radova.

U svet fotografije Zoran Ivanovski je ušao iz druge profesije (diplomirani elektro-inženjer), privučen kreativnim mogućnostima medija fotografije koje sam, već više od decenije otkriva. Tako se njegova paralelna profesionalna aktivnost vezuje za fotografiju u kojoj stvara jasan autorski pristup.

U mediju fotografije Ivanovski je koncentrisan na forme i oblike iz prirode, tačnije u specifičnom geografskom predelu u okolini srednjovekovnog manastira Treskavac kod Prilepa. U fokusu kadra su stene koje autor poetski doživljava kao svoje večne prijatelje.

Umetnički pristup Ivanovskog i njegova kreativna potraga orijentisana ka formama iz prirode mogu nas asocirati na idejne koncepte primenjene u romantizmu i impresionizmu. U radovima je očita poetika svojevrsnog sublimnog pejzaža - prirodih fenomena i poštovanja njenih neukrotivih stvaralačkih i destruktivnih procesa. Ivanovski u ovim prizorima prepoznaje asocijativne forme, koje poput hroničara beleži i transponuje u medij fotografije. Pažnju posvećuje i uočenim detaljima na samim stenama, poput patine uzrokovane tragovima minulih fizičkih erozija, što doprinosi utisku duhovnog oživljavanja materije i potenciranju karaktera prirode. U radovima Zorana Ivanovskog možemo prepoznati specifičnu vizuelnu poetiku uslovljenu neprekidnom kreativnom interakcijom prirodnih faktora bez ikakvog uplita ljudske intervencije. Potvrđujući da je priroda ta koja beskompromisno stvara, autor odlučuje da postane svedok tih promena. Kao ravnopravni učesnik u ovom procesu on te pojave prepoznaje, interpretira i prezentuje široj publici.

Zoran Ivanovski (1969, Skoplje, Makedonija) diplomirao 1993. na Elektrotehničkom fakultetu u Skoplju. Od 1999. bavi se fotografijom, a od 2000. član je foto-kluba ELEMA u Skoplju. Izlagao na nacionalnim i međunarodnim izložbama. Samostalno izlagao 2004. u Skoplju na temu Lišće.
Živi i radi u Skoplju, Makedoniji.

Pogledajte još