Krvoproliće u Kairu: Snage bezbednosti zauzele kamp, stotine mrtvih?

"Potvrđeno je više od 250 mrtvih. Lekari kažu da ima povređenih u kritičnom stanju, od kojih će većina umreti od zadobijenih prostrelnih rana. Više od 5.000 ranjenih. Najgori masakr od puča", naveo je portparol Muslimanske braće Genad al-Hadad na svom nalogu na Tviteru.

Rojters je, prethodno, izvestio da je u operaciji poginulo oko 30 ljudi, dok je dopisnik Agencije Frans pres video 17 tela. Egipatsko Ministarstvo zdravlja, međutim, saopštilo je da je ubijeno četvoro, a povređeno 50 ljudi.

Snage bezbednosti, koje su jutros počele dugo najavljivanu operaciju uklanjanja dva kampa demonstranata, uspele su da sruše većinu šatora koje su na trgu al Nahda bili postavili demonstranti i sada imaju "totalnu kontrolu" nad manjim kampom, saopštilo je egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija je oklopnim vozilima i buldožerima opkolila kamp i koristila suzavac, a na snimcima panarapske televizije "Al Arabija" vide se oblaci dima, srušeni šatori i zapaljene gume.

Jedan egipatski zvaničnik rekao je Agenciji Frans pres da je tokom operacije privedeno više desetina Morsijevih pristalica.

Na televizijskim snimcima se vide demonstranti s lisicama na rukama, među kojima ima i dece
, koje policajci sprovode s trga. Egipatske vlasti su zaustavile železnički saobraćaj kako bi sprečile da se protesti prošire i van Kaira, naveo je AFP.

Snage bezbednosti su opkolile i drugi kamp demonstranata, u koji su bacile suzavac. Na snimcima se vide ljudi koji pokušavaju da se sklone, s gas maskom ili maramom preko lica.

Napadi na protestne logore predstavljaju najnoviju eskalaciju nasilja u Egiptu
, u kojem se situacija ne smiruje otkad je 2011. godine svrgnut autokratski predsednik Hosni Mubarak, a Morsi naredne godine izabran za predsednika. Morsi, međutim, nije uspeo da izvuče zemlju iz ekonomske krize i svrgnut je 3. jula i od tada je u obračunima ubijeno više od 300 ljudi, ne računajući današnje žrtve.

Novi talas sukoba verovatno će, kako prenose zapadne agencije, doprineti daljoj podeli građana na islamiste, s jedne, i umerene muslimane, liberale, sekulariste i hrišćane, s druge strane.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još