U avgustu nam stižu dva računa za struju

Jedan račun dobiće od distribucije, koja ih je snabdevala do 1. jula i drugi od Privrednog društva "EPS Snabdevanje", koje snabdeva tarifne kupce od 1. jula.

Sve informacije, uplate i reklamacije kupci i dalje mogu da obave na šalterima distribucija.

Kupci koji imaju preplatu na računu za struju za jul, odnosno ranije su uplatili više novca, imaju dve mogućnosti: da se obrate lokalnoj distribuciji kako bi na šalteru dali nalog za prenos novca na račun PD "EPS Snabdevanje“ ili da daju nalog za isplatu novca na šalteru.

Po zakonima, niko u ime kupca, pa ni distribucija, ne može da raspolaže novcem bez naloga tog kupca.

Na kupcu je da odluči da li će svoj novac da prebaci na račun "EPS Snabdevanja" ili će ga podići na šalteru.

Zato je potrebno da kupci dođu lično na šalter i odluče šta žele sa svojim novcem, odnosno da li žele da im se isplati preplaćeni iznos u gotovini ili žele da daju nalog da se taj iznos prebaci na račun "EPS Snabdevanja", navode iz EPS-a i dodaju da je to jedina zakonita procedura.

Procedura je jednostavna
i obavlja se na šalterima svih distribucija. Prebacivanje novca iz distribucije na račun "EPS Snabdevanja“ biće urađeno u najkraćem roku, a onim kupcima koji žele isplatu, novac će biti dat nekoliko dana posle popunjavanja naloga.

Iz EPS-a podsećaju da će, blagovremenom uplatom, kupci iz kategorije domaćinstva i dalje imati pravo na popust od pet odsto na svaki mesečni račun.

EPS je zbog dinamike isplate penzija produžio rok za ostvarenje prava na popust sa 20. na 25. dan u mesecu, kako bi i penzioneri iskoristili ovu pogodnost.

Provizija za plaćanje računa za utrošenu struju i dalje se neće naplaćivati na šalterima elektrodistribucija, a tu uslugu "Pošta Srbije“ i banke naplaćivaće po svojim cenovnicima.

S obzirom na to da "EPS Snabdevanje“ ima nove brojeve računa, kupci koji struju plaćaju putem trajnog naloga ili "e-bankinga“ trebalo bi da se obrate svojoj banci radi promene primaoca uplate.

REPROGRAM OD 15. AVGUSTA

Iz EPS-a podsećaju da za kupce, koji duguju za utrošenu električnu energiju, od 15. avgusta počinje reprogram dugovanja koji će trajati do 30. novembra.

Reprogram se odnosi na dugovanja za struju dospela na dan 31. maj, a koja su neizmirena do 31. jula i to važi za kupce iz kategorije domaćinstva i srednji napon.

Za kupce na visokom naponu reprogram se odnosi na dugove na dan 31. decembar 2012. godine.

Reprogram duga obuhvata jednokratno izmirenje starog duga uz otpust 40 odsto dugovanja ili plaćanje na rate uz procentualni otpust duga, zavisno od trajanja reprograma.

Ako žele da im se otpusti 40 odsto duga, domaćinstva mogu platiti 60 odsto jednokratno.
Ako žele da plate na rate, dužnici to mogu da izmire u iznosima od 12 do 120 rata, zavisno od visine duga, dok se otpust dela duga uz plaćanje na rate kreće od 35 do 15 odsto.

Plaćanje duga u rasponu od 60 do 120 rata ne uključuje otpust duga. Tokom reprograma se ne obračunava kamata na iznos reprogramiranog duga.

Da bi dužnik potpisao sporazum o reprogramu potrebno je da se obrati lokalnoj distribuciji, a jedan od uslova je i izmirenje mesečnog računa za električnu energiju utrošenu u junu.

Sporazum o reprogramu mogu zaključiti svi dužnici, i oni koji su utuženi i oni kod kojih je pokrenuta prinudna naplata, ali uz uslov da privrednom društvu za distribuciju nadoknade sve troškove postupka.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još