Google: Korisnici ne bi trebalo da očekuju privatnost

Google tvrdi da „svi korisnici njihovog mejl servisa moraju da očekuju da će njihovi mejlovi biti podvrgnuti automatskom procesuiranju“.

Ovaj dokument je napisan kao odgovor na tužbu zbog kršenja zakona o prisluškivanju u slučajevima kada Google skenira mejlove kako bi mogao da postavi targetirane reklame.

Google se optužuej da narušava privatnost korisnika sakupljanjem njihovih ličnih poruka radi informacija koje im govore koje reklame da nude korisnicima.

Tužba od Googlea zahteva da otkrije koje tačno informacije prikuplja iz mejlova i da isplati određenu sumu novca za odštetu zbog kršenja zakona o privatnosti.

Kompanija sa druge strane tvrdi da ukoliko neko poveri lične poruke trećem licu, ne može da očekuje da ta strana neće doći do određenih informacija.

U prilog Googleovoj tvrdnji ide i slučaj Smit protv Merilenda u kom se kaže:

Kao što osoba koja šalje pismo kolegi ne može da bude sigurna da to pismo neće otvoriti asistent tog kolege, osobe koje koriste internet mejl klijente ne bi trebalo da budu iznenađene ukoliko ti mejlovi budu procesuirani od strane nekih servisa provajdera“.

Google je takođe napomenuo da ograničavanje načina na koji mejl provajderi procesuiraju podatke može da „kriminalizuje“ funkcije kao što su filteri za spam i pretraga mejlova.

Ovo nije prvi put da je Google na udaru zbog kršenja zakona o privatnosti - 2011. godine kompanija je bila optužena zbog „zavaravajućih polisa o privatnosti“.

Google je takođe britanski list Guardian imenovao kao jednu od kompanija koje su davale Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji SAD direktan pristup svojim sistemima.

Izvor: b92

Pogledajte još