Naučnici napravili živo srce miša od ljudskih ćelija

Tkivo je napravljeno od pluripotentnih matičnih ćelija (iPSC) koje su zapravo zrele ćelije „reprogramirane“ u embrionalno stanje, a zatim pretvorene u željene ćelije, u ovom slučaju, one koje grade srčano tkivo.

Oni su zatim koristili srce miša lišeno ćelija i ugradili mu pomenuto tkivo.

Zahvaljujući tom postupku, matične ćelije su se kasnije diferencirale u još tri vrste srčanih ćelija – kardiomiocite, endotelijalne ćelije i ćelije glatkih mišića.

Ispostavlja se da srčani materijal koji je zapravo samo ljuštura organa, može signalizirati matičnim ćelijama koja vrsta specijalizovanih treba da postanu.

POsle nekoliko nedelja, ne samo da je izgrađeno kompletno srce miša, nego je i samostalno kucalo.

Iako je ovo izuzetno dostignuće, srce nije na nivou efikasnosti čovekovog tela, budući da ima od 40 do 50 otkucaja u minuti (čovek ima od 60 do 100).

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Nature Communications.

Otkriće bi moglo da dovede do upotrebe ove tehnike u svrhu transplantacije organa.

Dr Lei Jang sa Univerziteta u Pitsburgu koji je predvodio istraživanje, kaže da više od polovine srčanih bolesnika trenutno ne reaguje na postojeće terapije.

„Naš naredni cilj biće da pokušamo da zakrpimo mišić ljudskog srca. Mogli bismo da koristimo ’zakrpe’ u oblastima pogođenim infarktom. To bi moglo biti lakše ostvarivo, jer ne zahteva toliko ćelija kao što bi to bio slučaj sa celim organom“, kaže on.

Izvor: B92, Gizmodo

Pogledajte još