Brljotine obezbeđenja Palate pravde: Puštaju golišave pevaljke, a progone obične ljude

Ministarstvo sam pozvao čim sam saznao za događaj iz sredstava javnog informisanja. Ono što je javnosti dostupno je dovoljno da se istraga hitno sprovede. Zakonom nije dozvoljeno zaštitniku građana da istražuje postupanje suda, pa tim i sudske straže, ali sam tražio od Ministarstva pravde i državne uprave da obavi kontrolu. Niko prema građanima ne može da primenjuje fizičko nasilje i mere prinude sem u zakonom propisanim slučajevima'', ističe zaštitnik građana.

Prekjučerašnji incident kada je sudsko obezbeđenje u Palati pravde fizički nasrtalo na građane, a zatim je zatvorilo dvoje: Jasminu Marić, koja je došla sa majkom i sinom, kao i Aleksandra Đorđevića, koji došao sa suprugom i sinom, jer su mobilnim telefonima snimili maltretiranje, nije jedini slučaj.

Aleksandar Đorđević i sam je bio žrtva maltretiranja kada je u utorak pokušao da pomogne Jasmini Marić u Palati pravde

Sudsko obezbeđenje u beogradskoj Palati pravde prilikom odlučivanja ko je prikladno obučen za ulazak u sud rukovodi se samo njima znanim kriterijumima.

Tako je pevačici Ani Nikolić, poznatijoj kao devojci Rodoljuba Radulovića - Miše Banane optuženog za šverc kokaina, dozvoljeno da uđe u šortsu u Palatu pravde, a otvorene cipele ostavile su ispred vrata Svetlanu T., prevodioca briselske delegacije, dok je ostatak delegacije ušao u zgradu suda i morao da se snalazi bez prevodioca.

Poznat mi je slučaj prevodioca Svetlane T. koja je dovela briselsku delgaciju u Palatu pravde, a onda je obezbeđenje nju isteralo napolje. To je problem u Srbiji, kada neko dobije uniformu, misli da mu je sve dozvoljeno. Tako se ponaša i obezbeđenje u Palati kršeći propise i zakone. Maltretira obične građane, a s druge strane dozvoljava pevačici Ani Nikolić da uđe u šortsu. U poslednjem slučaju sa Jasminom Marić gde se vidi brutalnost obezbeđenja, ima i nešto dobro, a to je plemenitost Aleksandar Đorđevića, koji je pokušao da je zaštiti, pa je i sam nastradao'', kaže advokat Boža Prelević, direktor NVO LEX.

U Ministarstvu pravde rekli su za „Blic” da će ispitati prekjučerašnji događaji i da su tražili izveštaj iz Višeg suda. "Rad pripadnika pravosudne straže propisan je Zakonom o sudijama, kao i Pravilnikom o pravosudnoj straži. U skladu sa pravilnikom - član 31, uputili smo starešini suda koji upravlja Palatom pravde dopis u kome se traži da dostavi izveštaj o vanrednom događaju koji se desio 13. avgusta u Palati pravde. Nakon što ustanovi sve činjenice, Ministarstvo pravde će preduzeti mere iz svoje nadležnosti", kažu u Ministarstvu.

On navodi da su zakonima propisana ovlašćenja sudske straže i da je očito da su pripadnici obezbeđenja u Palati pravde prekršili zakone.

Oni imaju pravo da traže dokumenta na uvid, i to samo u određenim situacijama, a ne da ih zadržavaju. Videćemo da li će reagovati Švedska, jer je Jasmini Marić oduzet pasoš te države, što je potpuno protivzakonito. Tek nemaju nikava prava da zadržavaju osobe, što su ovde takođe uradili. Silu smeju da primenjuju samo u slučaju da su napadnuti, ili da je napadnuta neka treća osoba. I tada sila koju primene mora da je adekvatna napadu, i ne sme da bude prekoračenja'', objašnjava advokat Prelević.

On napominje da je insistiranje da Jasmina Marić i Aleksandar Đorđević predaju snimke torture sa mobilnih telefona dokazuje da su pripadnici obezbeđenja bili svesni da su nezakonito postupali i da su to hteli da sakriju.

Izvor: Blic

Pogledajte još