Priroda

Harmonija ukusnog i zdravog je potvrđeno najbolji gastronomski doživljaj. Zato smo jednog idealnog popodneva odlučili da poradimo na toj tako neophodnoj harmoniji. Otišli smo u zvezdarsku prirodu u posetu ''Prirodi''. Na lepom, od drveta izrađenom ulazu piše: Kuća zdrave hrane ''Priroda''. Divna bašta, topao enterijer, sve u drvetu. Suptilno dizajnirano, kao da ulazite u kuću prijatelja. Kako bi drugačije moglo da bude, kada je domaćica/vlasnica Snežana Jandrlić-Momčilović tako nasmejana, pozitivna i spremna da svakoga posavetuje. Tako je bilo i dok je sa Biljom Krstić i Goricom Popović pevala u grupi ''Suncokreti''. Kaže nam da ''svaki dan treba slaviti kao da je Božić, jer je čovek rođen da živi u sreći i zadovoljstvu''. Na sličan način gleda i na hranu čvrsto verujući da ''čovek mora da se vrati prirodi''. 

Kada otvorite meni koji je, kako Snežana kaže, ''nastao iz srca'', shvatite koliko nam priroda zaista nudi. Uopšte ne morate biti makrobiotičar da bi vas oduševile fenomenalne kombinacije organski gajenih biljaka, semenki, žitarica, svežeg povrća i voća, algi... Imena isto tako primamljiva: specijalitet kuće ''Oda prirodi'' od žitarica, sezonskog povrća, mahunarki i algi sa svakog dana drugačijim specijalnim iznenađenjem; klice ''Veliki prasak''; gurmanska salata ''Trešnjin cvet''; ''Čičak salata'' od korena čička; kombinacija pečurki kojih ''Ima-nema''; ''Čapati'' lepinjica od celog zrna; ceđeni sokovi u ''Čašama prirode''; frapei i šejkovi poznatiji kao ''Gutljaji strasti''; torta ''Sneškine maštarije''... 

Bez brige, posle makrobiotičkog obroka ne krče creva! Pa ko može da ostane gladan posle nečeg pripremljenog sa znanjem i ljubavlju? Ne kažemo da bi trebalo da se potpuno prebacite na makrobiotički način ishrane, ako osećate da to nije za vas. Ali, svaku kuhinju treba prvo probati, pa onda suditi. Garantujemo da ćete naći barem jednu makrobiotičku kombinaciju u kojoj ćete uživati isto koliko i u vašem najomiljenijem (težem) jelu. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još