Ima dovoljno novca za subvencionisane kredite

Kako je agenciji Beta rečeno u toj korporaciji, iz budžeta je izdvojeno ukupno milijardu dinara za subvencionisaje stambenih kredita.

Ako se nastavi dosadašnja dinamika podnosenja zahteva, taj iznos će biti dovoljan za odobravanje kredita do kraja godine. U NKOSK su istakli da krediti realizuju bez zastoja.

"Sada je u obradi oko 40 zahteva za kredite, svakog dana dobijamo nove i donosimo odluke", kazali su u Nacionalnoj korporaciji. Od odobrenih subvencionisanih kredita 33,34 odsto je za kupovinu stanova u beogradskim naseljima "Stepa Stepanović" i "Dr Ivana Ribara" koje gradi Gradjevinska direkcija Srbije.

Broj odbreni subvencionisanih kredita u dosadašnjem delu ove godine i u istom periodu prošle je sličan: od početka 2013. do 12. avgusta odobreno je 1.140 kredita, a u istom periodu 2012. godine 1.162. Vlada Srbije je prošle sedmice smanjila predvidjeni iznos subvencija za stambene kredite za 700 miliona dinara, na jednu milijardu dinara. NKOSK je naveo da je minimalno učešće korisnika subvencionisanog kredita deset odsto, a kod poslovnih banaka 20 odsto. Uz to je deo od 10 odsto koji se plasira iz budžeta beskamatan i otplaćuje se 25 godina.

U 2012. godini, budžetom za subvencionisanje stambenih kredita, izdvojena su i potrošena sredstva u iznosu od 2,1 milijardi dinara i dodatnih 500 miliona iz sredstava Fonda za zaštinu životne sredine. Odobrena su 2.374 subvencionisanih kredita i subvencionisana je kamata za kredite iz 2009. i 2010. godine.


Blic

Pogledajte još