Univerzitet u Beogradu među 400 najboljih na svetu

Najstariji srpski univerzitet se pomerio za oko 150 mesta na čuvenoj listi i ostavio iza sebe Univerzitet u Ljubljani i Sveučilište u Zagrebu.

Nova Šangajska lista koja od 2003. godine rangira vrhunske akademske institucije, objavljena je danas, a Beogradski univerzitet je prvi put rangiran i u jednom od naučnih polja - matematici i između 101 i 150 mesta.

Beogradski univerzitet se prošle godine prvi put našao na listi i to između 401. do 500. mesta.

Objašnjenja radi, univerziteti se rangiraju od prvog do 100 mesta, a potom se oni, koji se nalaze u ostom rangu koji obuhvata po 100 mesta, svrstavaju po abecedi. Međutim, ukoliko se otvori pojedinačni profil nekog univerziteta, vidi se i tabela na kojoj je strelicama označen i plasman na listi, iako se ne navodi precizno mesto.

Ovogodišnje iznenađenje su Univerzitet u Sloveniji i Sveučilište u Zagrebu, koji su se na Šangajskoj listi našli nekoliko godina pre Beogradskog (Slovenija od 2007., a Zagreb od 2011. godine), a koji su za 2013. godinu zadržali raniji rang - od 401. do 500.

Na listi apsolutno dominiraju američki univerziteti, kojih među 500 najboljih ima čak 149, a prvo mesto već deset godina unazad zauzima Harvard. Među prvih deset plasiranih univerziteta, osam su američki. Velika Britanija na listi ima 37 univerziteta, a među prvih 10 su Kembridz (peti) i Oksford (deseti).

Mada je "šangajska lista" neformalna, stvar je prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta, a UB tri godine pokušava da se nađe među 500 najboljih univerziteta sveta.

Akademsko rangiranje univerziteta u svetu (Academic Ranking World Universities, ARWU) sprovodi šangajski univerzitet Cao Tun i kao kriterijumi se gledaju naučno-istraživački rad, uticaj na nauku, citiranost radova, odziv u pojedinim oblastima, uticaj univerziteta u regionu.


B92

Pogledajte još