Egipatska vlada odobrila policiji upotrebu smrtonosne sile

Egipatska vlada saopštila je da je odlučna u nameri da se suoči sa "terorističkim delovanjem" islamističkog pokreta Muslimanska braća, a policiji je naloženo da koristi bojevu municiju kako bi sprečila napade na zgrade vlade i policiju.

U saopštenju se navodi da postoji "kriminalni plan da se razore stubovi egipatske države", ali da vlada traži "inkluzivan politički proces" otvoren za svakog ko ne učestvuje u nasilju, javio je Rojters.

Istovremeno, egipatsko ministarstvo unutrašnjih poslova dalo je nalog svim snagama da upotrebe bojevu municiju "kako bi suzbili bilo kakav napad na zgrade ili snage vlade".

Saopštenje ministarstva je izdato pošto su islamisti, pristalice svrgnutog predsednika Mohameda Morsija, ubili dvojicu policajaca tokom napada na policijske punktove i upali u sedište jedne provincijske vlade u Kairu i zapalili ga.

Jedan policajac je ubijen u gradu al-Ariš na severnom Sinaju, dok je drugi ubijen u centralnom gradu Asiut.

U Aleksandriji, stotine Morsijevih pristalica organizovale su protestnu šetnju, a demonstranti su izašli na ulice i u provinciji Beni Sueif kako bi osudili nasilje vojske nad učesnicima protesta, u kome je juče ubijeno 525 ljudi.

Demonstranti traže da se na vlast vrati Morsi, koji je svrgnut u vojnom udaru 3. jula.

Morsiju je danas produžen pritvor za još 30 dana, a njegove pristalice iz islamističkog pokreta Muslimanska braća poručile su da će nastaviti okupljanja i mirnu borbu.

Izvor: blic

Pogledajte još