Turističke agencije: Postoji plan za povratak srpskih turista iz Egipta

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da građani Srbije ne bi trebalo da putuju u Egipat.

Direktor udruženja turističkih agencija Srbije Juta Aleksandar Seničić izjavio je danas da bezbednost srpskih turista u Egiptu nije ugrožena, ali da postoji akcioni plan za njihov povratak ako se situacija promeni.

Seničić je agenciji Beta kazao da preko agencija u Egiptu boravi oko 600 turista iz Srbije i da je za sutra planiran novi let kojim bi trebalo da otputuje još oko 200 turista.

"Situacija u Hurgadi je potpuno mirna, osim 600 srpskih turista, u ovom trenutku tamo boravi od 45.000 do 50.000 stranih turista iz cele Evrope i Rusije", kazao je Seničić i dodao da na aerodrom u Hurgadi svakodnevno sleće izmedju 2.500 i 4.000 putnika.

Direktor Jute je dodao da su bezbednosna procena svih koji već osam nedelja prate situaciju u Egiptu i razmišljanje putnika na terenu takvi da će turisti nastaviti boravak i vratiti se kako je planirano programom putovanja.

Seničić je istakao da će, u slučaju da se na bilo koji način proceni da je ugrožena bezbednost putnika u Egiptu, oni u najkraćem mogućem roku biti vraćeni u Srbiju.

On je dodao i da je formirano radna grupa pri Ministarstvu inostranih poslova koja nadgleda pitanje bezbednosti srpskih turista i koja će koordinirati eventualni hitni povratak.

"Mi već imamo spreman akcioni plan. Znamo gde su svi gosti, u kojim hotelima, koji prevoznici bi trebalo da prevoze putnike, a radi se o egipatskim aviokompanijama. Ne bi trebalo da bude problema", kazao je Seničić.

U slučaju hitnosti, dodao je Seničić, povratak turista će uraditi onaj ko to može najbrže da uradi, a ako se desi neki problem verovatno bi se uključila država sa nacionalnim avioprevoznikom.

On je naveo i da vanredno stanje, koje je juče proglašeno u Egiptu, ne obuhvata turističke provincije.

"Svi turisti su u Hurgadi, Preko turoperatora iz Srbije u Šarm el Šeiku više nema ni jednog turiste pošto su letovi obustavljeni pre oko 25 dana"
, kazao je direktor Jute.

Seničić je naveo i da za sada, nema velikog broja otkazivanja putovanja za Egipat, kao i da turisti i dalje rezervišu aranžmane.

Kako je istakao, dogovoreno je da se putnicima koji odustanu od putovanja u Egipat vraća kompletan iznos umanjen za stvarno načinjene troškove, što su u principu troškovi avioprevoza.

On je kazao i da je posle sutrašnjeg odlaska nove grupe turista u Egipat planiran novi polazak 21. avgusta.

"Mi ne možemo da utičemo na to. Kao asocijacija možemo da damo preporuku. Preporuku može da da i neka nadležna institucija, ali ne možemo da utičemo na to što je poslovna odluka kompanija"
, naglasio je Seničić.

Povodom bezbednosne situacije u Egiptu, u kome je juče uvedeno vanredno stanje, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije upozorava srpske turiste u egipatskim letovalištima da se zabrana kretanja od 19 do 6 časova, koju su uvele egipatske vlasti, odnosi i na turiste.

Tanja Aldić, turistički vodič iz Hurgade, rekla je za B92 da se u tom letovalištu ne oseća ništa. "Čak vodimo turiste u Kairo, izbegavamo centar, ali obilazimo piramide", rekla je ona i dodala da su turisti koji letuju u Hurgadi potpuno bezbedni.

Ministarstvo stoga apeluje na turiste iz Srbije, kojih je oko 700 u Hurgadi, da ne napuštaju hotelske komplekse u tom periodu.

"Osim toga, ostaje i naša snažna preporuka da naši građani budu dodatno oprezni na javnim mestima, da izbegavaju sva okupljanja, čak i ona koja su naizgled mirna, i da ne putuju u velike gradove", navodi se u saopštenju i dodaje da se poseban oprez savetuje petkom, posle molitve.

"S obzirom da je rasplet situacije neizvestan, ostajemo pri tome da građani Srbije ne bi trebalo da putuju u Egipat na letovanje", saopštava Ministarstvo spoljnih poslova.

Građani Srbije su, kako se navodi, za sada dobro, bezbedni su i niko od njih se nije obraćao srpskoj ambasadi sa zahtevom za bilo kakvu vrstu vanredne pomoći zbog novonastale situacije u Egiptu.

Ambasada Srbije u Kairu dežurna je 24 sata, u stalnom je kontaktu sa turističkim vodičima i agencijama, kao i sa vlastima u Egiptu, neprestano prati razvoj situacije u celoj zemlji, a posebno u turističkim mestima u kojima su koncentrisani srpski turisti.

U Ministarstvu spoljnih poslova od početka sukoba formiran je krizni štab, koji je u stalnom zasedanju i redovno procenjuje političko-bezbednosnu situaciju u Egiptu, a Ministarstvo će i dalje obaveštavati javnost o najnovijem razvoju krize i o bezbednosnim aspektima boravka naših građana u Egiptu, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dežurni telefoni u ambasadi u Kairu su +2022736-5494, +2022735-4061, navodi se u saopštenju, a telefon konzula Miroslava Mitrovića je +201222248114.

Izvor: B92, agencije

Pogledajte još