Danas:Policija ispitala nekoliko čelnika FSS

Osim poslovanja fudbalskih klubova Crvene zvezde i Partizana, Uprava kriminalističke policije već nedelju dana ispituje i poslovanje FSS, saznaje B92.

U dosadašnjem toku istrage saslušano je oko 50 funkcionera i fudbalera ova dva kluba, a od prošle sedmice, kada je istraga proširena i na FSS, saslušano je i nekoliko čelnika Fudbalskog saveza, saznaje Danas u MUP-u Srbije.

Iako u MUP-u kažu da je reč o redovnoj proceduri ispitivanja poslovanja, činjenice da je zahtev za predistražne radnje pokrenulo Tužilaštvo za organizovani kriminal, kao i da se istraga neće završiti do kraja godine, ukazuju da postoji sumnja da je u poslovanju najvećih klubova Srbije i u Fudbalskom savezu bilo nezakonitih aktivnosti.

"Uprava kriminalističke policije trenutno obavlja predistražne radnje, odnosno kontrolu poslovanja, tokove novca, transfere, kredite, poreze... Nema osumnjičenih niti naznaka da će neko biti uhapšen, jer je istraga daleko od kraja. Proveravamo dokumentaciju, a čelne ljude saslušavamo u svojstvu građana", kažu za Danas u MUP-u Srbije.

Na pitanje da li je neko od saslušanih iz Crvene zvezde i Partizana u protekla dva meseca, koliko traje istraga u ovim klubovima, dao podatke koji bi mogli da ukažu na nezakonito poslovanje, u MUP-u nisu mogli da potvrde, ali ni da demantuju.

"Bilo je različitih iskaza, ali se u ovakvim slučajevima, kada istraga traje više meseci, može pokazati da oni neće dovesti do krivičnih prijava, već prekršajnih. Možda ni do njih. Dokumentacija je obimna, i nadamo se da će predistražne radnje biti gotove do kraja godine, a tada ćemo sve podatke dostaviti tužilaštvu"
, kažu u MUP-u.

Da nije reč o "rutinskoj" kontroli, ukazuje i podatak da se poslovanje Crvene zvezde, Partizana i Fudbalskog saveza Srbije proverava u periodu od proteklih deset godina. Na ovom slučaju rade čitavi timovi UKP-a, a kako su nam rekli, njihov broj se menja u zavisnosti od predmeta. Predmet istrage i "češljanja" papirologije Zvezde i Partizana su sporni tokovi novca, sumnjivi iznosi transfera igrača, neplaćanje adekvatnog poreza.

U protekloj deceniji, grubom računicom se dolazi do cifre od oko 88 miliona evra koliko se od transfera slilo u Partizan, odnosno 68 miliona evra koliko su bili "teški" sada bivši igrači Zvezde. Epilog je paradoksalan. Na Marakani je napravljen dug od 48 miliona evra, dok iz Partizana čak nisu ni sabrali koliki je manjak u kasi. Evidentno je da je u njoj neretko teško naći novac za plaćanje komunalija, plate igrača i zaposlenih, odnosno saniranje stadiona koji svake godine jedva dobija dozvolu za organizovanje međunarodnih utakmica.

Za vreme koje je obuhvaćeno istragom u Ljutice Bogdana i Humskoj smenjivalo se više predsednika i generalnih sekretara koji su sigurno upućeni u rad klubova. U Zvezdi su kao predsednici bili - Dragan Džajić (od 1998 do 2005. i sada od 2012), Dragan Stojković Piksi (2005- 2007), Toplica Spasojević (2007-2008), Dobrivoje Tanasijević (2008-2009) i Vladan Lukić (2009-2012). Na mestu generalnog sekretara smenjivali su se Miloš Marinković, Nebojša Leković, Saša Kozić, Andrija Kleut i Đorđe Stefanović. U Partizanu je bilo manje turbulencija u foteljama pa samim tim potencijalni "sagovornici" policije više i znaju. Predsednici crno-belih bili su - Ivan Ćurković (2000-2006), Nenad Popović (2006-2007), Tomislav Karadžić (2006-2007) i aktuelni Dragan Đurić. Za to vreme bila su samo tri generalna sekretara, Žarko Zečević (1985-2007), Gordan Petrić (2007-2008) i aktuelni Darko Grubor.

Najtrofejniji srpski klubovi, Crvena zvezda i Partizan, i nacionalni fudbalski savez, za sada, nemaju komentar na pisanje medija o policijskoj istrazi.

Međutim, Žarko Zečević, nekadašnji generalni sekretar FK Partizan, demantovao je Danasu da je saslušan u istrazi o malverzacijama u crno-belom taboru. Zečević je istakao da je na odmoru, da šest godina nije u Humskoj 1, odnosno da ne zna šta bi to policija i tužilaštvo mogli da pitaju u vezi sa Partizanom i njegovim radom, iako je na važnoj funkciji proveo 22 godine.

Sa druge strane, ostali sadašnji i bivši čelnici Crvene zvezde i Partizana juče nisu bili dostupni za komentar o istrazi koja se vodi u njihovim klubovima.

Dosadašnje policijske istrage i sudski procesi zalazili su u Crvenu zvezdu, OFK Beograd i Obilić, ali nikada i u Partizan, podseća list Danas.

Sadašnji i nekadašnji prvi čovek Zvezde Dragan Džajić, direktor Vladimir Cvetković, generalni sekretar Miloš Marinković i menadžer Ranko Stojić bili su obuhvaćeni istragom zbog pronevere 10 miliona evra od transfera Gorana Drulića, Zorana Njeguša, Ivana Dudića i Perice Ognjenovića.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić abolirao je Džajića prošle godine. Svetlana Ceca Ražnatović priznala je krivicu u zamenu za kućni pritvor i kaznu od milion i po evra zbog prisvajanja novca od transfera igrača Obilića. Zbog malverzacija su se na optuženičkim klupama našli i nekadašnji funkcioneri Obilića Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević. Oni su se teretili da su Milana Obradovića prodali Lokomotivi iz Moskve za tri miliona evra a da taj novac nije legao na račun kluba. U toku je i suđenje za sporni transfer Nikole Lazetića iz Obilića.

U toku je i suđenje Zvezdanu Terziću, direktoru OFK Beograda i nekadašnjem prvom čoveku Fudbalskog saveza Srbije. On se zajedno sa saradnicima tereti za zloupotrebe i proneveru oko četiri miliona evra prilikom prodaje tri fudbalera "romantičara" u inostranstvo, među kojima je najpoznatiji reprezentativac Srbije Branislav Ivanović.
FSS i nameštaj

Posebno poglavlje u istrazi dobio je FSS sa "kućom fudbala" u Staroj Pazovi. Ponos srpskog fudbala koštao je 14 miliona evra, a građen je u saradnji FSS, Ministarstva omladine i sporta i opštine u kojoj se nalazi. Pod istragom su navodno sporni poslovi tokom izgradnje sportskog kompleksa, odnosno namešteni tenderi. Proveravaju se nabavka nameštaja od Simpa vredna 520.000 evra, jer je izabrana iako nije bila najpovoljnija, kao i posao vredan tri miliona evra dat subotičkoj firma SMB gradnja.

Menadžerske mućke

Specijalitet srpskog fudbala, koji je jedan od temelja svih malverzacija, jeste činjenica da fudbalski menadžeri vuku glavne konce u klubovima odnosno da su igrači bukvalno u njihovom vlasništvu. Menadžerima je u interesu da „robu“ prodaju što bolje, ne prezajući od sumnjivih dogovora i transakcija, a na štetu klubova. Samo proteklih nekoliko godina u više navrata smo bili svedoci paradoksa da klubovi i ne znaju da su im igrači prodati, o toku novca i da ne govorimo. Zato i ne čudi što su istrage transfera već dospele u pravosuđe, a neki procesi i dobili epilog.

Izvor: B92, Danas

Pogledajte još