Đoković pobedio Rokisa za plasman u finale

BEOGRAD, 13. juna 2009. (Beta) - Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale turnira u nemačkom Haleu, pošto je pobedio 136. igrača sveta Olivijea Rokisa iz Belgije sa 2:0 (7:6, 6:4).

Đoković će se u sutrašnjem finalu za 14. titulu u karijeri boriti sa 41. teniserom sveta Tomijem Hasom iz Nemačke, koji je ranije danas sa 2:1 (2:6, 7:6, 7:6) pobedio zemljaka Filipa Kolšrajbera, trenutno 24. igrača na ATP listi.

Dva dosadašnja susreta sa Hasom, Đoković je završio pobedom. Prvi put je 31-godišnjeg Nemca pobedio 2006. godine na Rolan Garosu, a ove sezone ga je savladao i na turniru Masters serije u Indijan Velsu.

Duel sa Rokisom, Đoković je završio za sat i 54 minuta i stigao do prve pobede u tri dosadašnja susreta sa Belgijancem.

Rokis je, međutim, oba prethodna meča sa Đokovićem igrao 2005. godine, kada je srpski teniser tek počinjao profesionalnu karijeru, dok je Belgijanac bio na vrhuncu i zauzimao 24. mesto na ATP listi.

Đoković je odlično počeo meč, brzo stekao prednost od 3:0, a imao je i priliku za vođstvo od 4:0. Rokis se, ipak, vratio u meč i brejk zaostatka nadoknadio u sedmom gemu.

Set je odlučen u taj-brejku, iako je Đoković mogao da ga okonča i ranije, ali u 10. gemu nije iskoristio prednost od 40:0 na servis protivnika.

Rokis je u taj-brejku u dva navrata imao po dva poena prednosti, a potom nije uspeo da iskoristi i dve set lopte. Đoković je na kraju uspeo da preokrene rezultat i taj-brejk reši u svoju korist sa 9:7.

Odlučujući gem drugog seta bio je peti, kada je Đoković napravio jedini brejk, ubrzo poveo sa 3:2 i prednost sačuvao do kraja meča.

Đoković se tako izborio za šesto ovogodišnje finale. Dva je uspešno okončao i osvojio titule u Dubaiju i Beogradu. Poraze je, međutim, pretrpeo na tri turnira Masters serije - u Majamiju, Monte Karlu i u Rimu.

Nagradni fond turnira u Haleu iznosi 750.000 evra.

Pogledajte još