Koliko nam je vode potrebno u toku jednog dana!?

"Voda je neophodna za svaki metabolički proces u telu", kaže Peni L. Vilson, dijetetičarka u Institutu za sportsku medicinu u Hjustonu. "Ona je za organizam, u stvari, ono što je gorivo za automobil". Evo nekoliko mitova i činjenica o vodi i hidrataciji:

Pijte osam čaša dnevno.

Koliko ćete tačno čaša u toku dana popiti je individualna stvar. "Osam čaša je potpuno proizvoljna količina", kaže Suzan Jeardžin sa Univerziteta u Južnoj Karolini. "Svi, a naročito sportisti, imaju različite potrebe". Američki institut za medicinu preporučuje čak veće dnevne količine, 2.700 ml za žene i 3,5 litara za muškarce.

Bistar urin je pokazatelj hidriranosti.

"Sve dok je bledožut, kao limunada, hidrirani ste", kaže Jeardžinova. Ako je potpuno bistar, to znači da, možda, preterujete. S druge strane, ako je urin boje soka od jabuke ili čak tamniji, pa još ima i miris, to je znak da niste pili dovoljno vode.

Kofein dehidrira.

Kofein se ponaša kao diuretik? Nije baš tako. "Nedavno istraživanje pokazalo je da ako popijete 250-300 ml, što je dve šolje kafe, ona će minimalno povećati izbacivanje urina za otprilike tri sata posle konzumiranja", objašnjava Jeardžinova.

Žeđ nije uvek dobra za hidrataciju.

Žeđ je najbolji pokazatelj da vam nedostaje voda, a neki stručnjaci bi rekli da ona govori da vam još nešto nedostaje. Oni smatraju da bi bilo dobro da znate koliko tačno se znojite, naročito ako trčite na duge staze. Dag Kaza, profesor sa Univerziteta Konektikat, kaže da to možete da izračunate lako. Izvagajte se nagi pre i posle trčanja. Uračunajte u to i koliko ste vode popili tokom trčanja. Svakih pola kilograma koje izgubite prevedite u oko pola litre tečnosti. Kaza ističe da ne bi trebalo piti više tečnosti nego što je gubite.

Može se i preterati!

"Naravno da možete i da preterate sa količinom", kaže Kaza, "a to je ponekad opasno po život". Previše vode može da dovede do simptoma hiponatremije, stanja u kojem nivo natrijuma u krvi postaje opasno nizak. Poremećaj soli i vode u telu oseti oko jedan procenat maratonaca, trkači na kraće staze, oni koji maratonsku trku završe posle više od četiri sata, i oni koji mnogo pešače ili trče u hladnijim vremenskim uslovima (kada se mnogo ne znoje).

Čista voda najbolje hidrira.

Voda nije najbolji izbor za sve situacije. Za lakše, jednočasovno trčanje tokom hladnijih dana, pijuckanje vode je dovoljno. Ali, ako vas očekuje duža trka, i to tokom avgustovskog jutra, kada se mnogo znojite i izbacujete so, ubacite i malo natrijuma. So pomaže da sačuvate vodu, a i ređe ćete urinirati. Sportski napici i voda obogaćena elektrolitima dobra su rešenja.

Mnogo vode dobro je za detoksikaciju.

"Nema dokaza da ogromne količine vode čiste organizam", kaže dr Stenli Goldfarb, profesor medicine na Univerzitetu Pensilvanija. "Ako ništa drugo, mnogo vode može neznatno da umanji sposobnost bubrega da filtrira krv".

Hidriranost umanjuje rizik od toplotnog udara.

"Dehidrirane osobe su toplije", kaže Kaza. On tvrdi da se za svaki procenat telesne mase izgubljene kroz znoj, temperatura tela povećava za pola stepena, "što čini hidrataciju veoma važnom u prevenciji toplotnog udara". Postoje i drugi faktori koji igraju važnu ulogu. Veličina tela, intenzitet vežbanja, godine, vlažnost vazduha, spoljna temperatura...

Izvor: SuperŽena, Novosti

Pogledajte još