Ivanović: Poruka Srbima nije dovoljno jasna

"Sa žaljenjem moram da konstatujem da je Srbija sistematski onesposobljavala formiranje autohtone i autonomne srpske političke elite na Kosovu. Ta činjenica je nepobitna. Zbog te činjenice Srbi nisu osposobljeni da samostalno donose tako važne i velike odluke", izjavio je Ivanović za Radio Slobodna Evropa povodom eventualnog učešća Srba na izborima.

Ivanović je ocenio da bi zajednički pristup Srba tom problemu mogao biti od koristi, u smislu da svi prihvate stav Vlade i da se svi angažuju oko toga da liste budu sastavljene od najkredibilnijih ljudi.

Ivanović je ocenio da poruka Beograda povodom eventualnog učešća Srba na izborima na Kosovu nije dovoljno jasna, posebno kada se ima u vidu da do sada nisu osposobljavani da samostalno donose tako važne i velike odluke.

"Nije dobro, nije fer, nije korektno da ih neko gura u donošenje odluke potpuno samostalno. U ovakvom trenutku, kad ih prethodno niko nije osposobljavao, zapravo onesposobljavao ih je da samostalno razmišljaju", kazao je Ivanović.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je ranije danas da je neprihvatljivo učešće Srba na izborima na Kosovu, jer bi to bio "poslednji čin priznanja nezavisnosti Kosova".

Politički analitičar iz Prištine Azem Vlasi ocenio je da poziv Beograda Srbima sa severa da učestvuju na lokalnim izborima 3. novembra nije iskren i dodao da je moguće da Beograd igra dvostruku igru.

Izvor: Tanjug, B92

Pogledajte još