fbpx

Egipat na ivici građanskog rata?

Ministarstvo unutrašnjih poslova Egipta odobrilo je policiji da koristi bojevu municiju za zašitu svojih pripadnika i ključnih državnih institucija.

Odluka Ministarstva usledila je pošto su pristalice svrgnutog predsednika Muhameda Mursija zapalile zgrade lokalnih vlasti u Gizi nadomak Kaira.

Stotine pristalica Muslimanskog bratstva, iz čijih redova je Morsi, upalo je danas u zgradu lokalnih vlasti u Gizi i zapalilo je, objavili su egipatski državni mediji.

Ta akcija je usledila pošto su bezbednosne snage uništile protestne logore Bratstva, čije pristalice već nedeljama protestuju tražeći da na vlast bude vraćen bivši predsednik Mohamed Morsi, koga je vojska svrgla u državnom udaru 3. jula.

Egipatske vlasti su poručile da će se boriti protiv "terorističkog delovanja i sabotaža" koje su navodno izvodili pripadnici Mursijevog Muslimanskog bratstva.

Prelazna egipatska vlada uvela je sredu vanredno stanje, pošto je u obračunu bezbednosnih snaga s demonstrantima, prema podacima egipatskog Ministarstva zdravlja, ubijeno 638 ljudi, a 3.994 povređeno. Mursijeve pristalice tvrde da je bilans žrtava veći od 3.000.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zakazao je hitne konsultacije o situaciji u Egiptu, na zahtev Francuske, Velike Britanije i Australije.

Sukobe u Egiptu osudili su svi vodeći svetski zvaničnici, a američki predsednik Barak Obama otkazao je ranije planirane zajedničke vojne vežbe egipatske i američke vojske. SAD zahteva da se vanredno stanje ukine odmah.

Mursi se trenutno nalazi na nepoznatoj lokaciji, a optužen je da je bio u kontaktu s palestinskom grupom Hamas koja mu je pomogla u bekstvu iz zatvora tokom pobune 2011. kada je svrgnut predsednik Hosni Mubarak.

Do eskalacije poslednjih sukoba u Egiptu došlo je u sredu kada je policija odlučila da ukloni dva protestna kampa s Mursijevim pristalicama s ulica Kaira.

To je odmah izazvalo oružane sukobe, koji su se brzo preneli i na ostale kvartove egipatske prestonice.

Američki predsednik Barak Obama u prvim javnim komentarima o najnovijem pogoršanju situacije u Egiptu najoštrije je osudio nasilje protiv stanovnika te zemlje i otkazao zajedničku vojnu vežbu, prenose svetski mediji.

Obama je istakao da sila nije način da se prevaziđu političke razlike, prenosi britanski BBC.

Američki predsednik je takođe naveo da egipatska prelazna vlada treba da ukine vanredno stanje, javlja televizijska mreža CNN.

Sjedinjene Američke Države upozorile su danas svoje građane da ne putuju u Egipat, a da oni koji su već tamo napuste zemlju. U saopštenju Stejt departmenta se pozivaju državljani SAD u Egiptu da poštuju policijski čas koji je uveden i da izbegavaju ulične demonstracije. Oni se upozoravaju da bi u protivnom mogli da postanu mete maltretiranja ili "nečeg još goreg", uz podsećanje da je jedan Amerikanac ubijen u Aleksandriji u junu. Takođe, posebno se upozoravaju žene da ne prilaze protestnim okupljanjima zbog opasnosti da budu seksualno napastvovane.

Egipatske vlasti kritikovale su danas izjavu predsednika SAD Baraka Obame koji je oštro osudio nasilje u Egiptu, pošto time, kako je ocenjeno, mogu da budu ohrabrene “nasilne grupe”.

Strahujemo da takve izjave, koje se ne temelje na činjenicama, mogu da ohrabre nasilne naoružane grupe'', navodi se u saopštenju egipatskog predsedništva.

Dodaje se da se Egipat suočava sa terorističkim aktima čija su meta između ostalog institucije vlade.

Obama je juče najoštrije osudio nasilje nad građanima Egipta i otkazao zajedničku vojnu vežbu. On je tada naveo da egipatska prelazna vlada treba da ukine vanredno stanje.

U žestokoj akciji snaga bezbednosti protiv pristalica svrgnutog predsednika Mohameda Morsija u Egiptu je poginulo 638 ljudi.

Izvor: Agencije, RTS, Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.