Srbi danas u Zvečanu o izlasku na izbore

Na dnevnom redu sednice, koja je zakazana za 12 sati, između ostalog, biće razmatranje i usvajanje predloga privremenog Statute A.P. Kosovo i Metohija, podnošenje predloga odluke Narodnoj skupštini Republike Srbije o davanju saglasnosti na predlog privremenog Statuta.

Kako je najavljeno, na dnevnom redu će biti i razmatranje političko bezbedbosne situacije, aktuelnih pitanja i problema na KiM i donošenje deklaracije, kao i usvajanje Poslovnika Skupštine.

Predsednik Skupštine A.P. KiM Slavko Stevanović izjavio je Tanjugu da će biti reči o predstojećim izborima, o čemu će zaključci biti doneti onako kako većina bude dogovorila.

"U odnosu na raspoloženje koje je bilo do sada među poslanicima sa KiM i na osnovu svih zaključaka odbornika četiri skupštine opštine sa severa Kosova, ja očekujem da će biti usvojen jedinstven zaključak po tom pitanju"
, rekao je Stevanović.

Privremenu Skupštinu AP KiM formirali su, i pored protivljenja zvaničnog Beograda, odbornici četiri opštine sa severa Kosova početkom jula u Zvečanu.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u sredu pozvao Srbe sa KiM da što pre odluče o izlasku na novembarske izbore, a držvni vrh preneo poruku da su statusno neutralni izbori najbolji put da tamošnji Srbi ostvare svoja prava.

Lokalni izbori na Kosovu i Metohiji zakazani su za 3. novembar, a izborne liste predaju se do 4. septembra.

Blic

Pogledajte još