Saab ponovo pokreće proizvodnju?

Kako piše švedski Afton Bladet, NEVS je pozvao zaposlene u fabrici u Trolhatanu da se vrate na svoja radna mesta kako bi pripremili opremu za nastavak proizvodnje. Međutim, postavlja se pitanje koji će to model Saaba uskoro silaziti sa proizvodnih traka?

Po svemu sudeći, nije reč o novom modelu. Bar ne potpuno novom. Saab bi proizvodnju trebalo da obnovi tako što bi izrađivao unapređenu verziju poslednje generacije modela 9-3 i to ne na električni pogon, kako je ranije najavljeno, već sa konvencionalnim motorom, nejverovatnije četvorocilindričnim turbo-punjenim benzincem.

S obzirom da je i dizajn ovog automobila star desetak godina, očekuju se i određene stilske promene na spoljašnjosti i u enterijeru vozila. Iako je reč o nezvaničnim informacijama koje nisu potvrđene iz kompanije, novi vlasnik se odlučio na takav potez jer najavljeni električni model još uvek nije spreman za serijsku proizvodnju, pa bi ponovno aktiviranje Saaba 9-3 trebalo da popuni prazninu u proizvodnom programu do lansiranja električne verzije.

Prema istom izvoru, u početku bi se izrađivao samo sedan model 9-3, a ako se stvaru budu povoljno odvijale, usledili bi i karavan i kabriolet. Prema istom scenariju, električna verzija trebalo bi da se pojavi 2014. godine. Neizvesno je, međutim, da li ćemo ikada videti zaista novu generaciju modela 9-3, čije su fotografije i detalji procurili u javnost početkom godine.

Iako će ljubitelje automobila marke Saab ova vest obradovati, ponovno pokretanje proizvodnje biće težak zadatak, s obzirom na sve ono što se dešavalo sa kompanijom od 2011. godine. Biće potrebno ponovo uspostaviti prekinut lanac proizvodnje i snabdevanja sa dobavljačima koji izrađuju komponente za automobil, obnoviti prodajnu mrežu i što je najvažnije, povratiti ugled brendu.


B92

Pogledajte još