Presuđeno: Otkaz bio sindikalcu nezakonit

Time je konačno stavljena tačka na ovaj radni spor koji se vuče skoro tri godine i definitivno utvrđeno da je otkaz bio nezakonit. Ksenija je u „Drekslmajeru“ imala zasnovan radni odnos na neodređeno vreme, na „zanimljivom“ radnom mestu spajanja kablova za paljenje automobila, službeno zvanom „skakač - rezervni radnik“. Istovremeno, bila je i predsednica podružnice Sindikata industrijskih radnika Vojvodine (SIRV). Otkaz je dobila septembra 2010. zbog navodne zloupotrebe bolovanja.

U stvari, zbog neprekidnog „skakanja“ na poslu zaradila je hronično oboljenje kičme. Maja 2010. dobila je bolovanje i počela da prima fizikalnu terapiju u banji „Rusanda“. U međuvremenu, stigao je poziv od kolega da prisustvuje seminaru u Nemačkoj. Zato je prekinula bolovanje, uzela neplaćeno odsustvo i tri prva dana juna provela u Nemačkoj. Po povratku, ponovo je otvorila bolovanje da bi završila terapiju. Ali, poslodavac joj je ekspresno uručio otkaz, s obrazloženjem da je zloupotrebila pravo na bolovanje.

IZMORENI
Kompanija Drekslmajer sa oko 2.000 zaposlenih među najvećim poslodavcima je u Vojvodini. Ovde se radnici ipak žale na male plate i uslove rada. Ovog leta, u toku dana po desetak i više puta u fabriku dolaze kola Hitne pomoći! Radnici su izmoreni zbog kontinuiranog radnog vremena, i do 7 dana u nedelji, otkad su počeli godišnji odmori.

Do kraja prošle godine Ksenija se tužila sa firmom i dobila dve presude u svoju korist, s obavezom „Drekslmajera“ da je vrati na posao. Ni drugostepena (izvršna presuda) Apelacionog suda nije se svidela poslodavcu, koji je zatražio reviziju od Vrhovnog kasacionog suda. Zahtev je sada odbijen. Potvrđeno je da su nižestepeni sudovi doneli ispravnu odluku. Ksenija nije zloupotrebila bolovanje.

Ovo je potvrda da je pravda dostižna! Uz ogroman trud i odricanje same Ksenije, ali i sindikata i naših advokata, pokazali smo da je ipak moguće na sudu dobiti moćne strane kompanije, u kojima se vrlo malo poštuju zakoni Srbije, a potpisani kolektivni ugovori često su mrtvo slovo na papiru... Verujemo da će presuda uticati na buduću zaštitu sindikalaca, ali i ohrabriti radnike da se za svoja ugrožena prava bore na sudu'', ističu u SIRV.

U ovom sindikatu takođe napominju da im nije interes da ometaju rad ili oteraju strane investitore. Naprotiv, cilj je da ih je što više, kako bi zaposlili nove radnike. Ali, i da poštuju domaći zakon i ugovore o radu, na šta ih obavezuju međunarodni okvirni sporazumi.

Izvor: Novosti

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.