Zorana Mihajlović: Ovo nije Dačićeva, ovo je Vlada Srbije

Potpredsednica SNS Zorana Mihajlović izjavila je da još nije postignut dogovor ni o resorima, niti o budućim ministrima, da će se iduće sedmice intenzivirati razgovori o rekonstrukciji na svim nivoima, a povodom pojedinih izjava iz SPS, istakla je da ovo "nije vlada Ivice Dačića, već Vlada Srbije".

Sistemsko rešenje za Petnicu
Potpredsednica Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović rekla je da je od lidera stranke i potpredsednika vlade Aleksandra Vučića dobila nalog da snimi situaciju u istraživačkoj stanici Petnica i da nađe sistemsko rešenje za njeno finansiranje. "To je pitanje cele vlade da vidimo kako da se finansira Petnica", rekla je Mihajlović, dodajući da više ne sme da se dogodi situacija da Petnica godinu završi tako što su obustavljeni svi istraživački projekti. Mihajlović je najavila da će za petnaestak dana izaći sa predlogom za Petnicu, bez obzira na to ko će biti novi ministar prosvete i nauke.

Mihajlović je na pres konferenciji u sedištu SNS rekla da se rešenja za rekonstruisanu vladu mogu očekivati iduće sedmice, posle intenziviranja razgovora i unutar stranke, i sa koalicionim partnertima.

"Još nisu postignuti dogovori ni o resorima, niti o konkretnim imenima",
rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, za sedam, do osam dana biće održano Predsedništvo SNS, na kojem će se izjasniti o konkretnim predlozima.

Na pitanje da li će biti formirano posebno ministarstvo za evropske integrcije i da li će biti izdvojen resor za zaštitu čovekove okoline, Mihajlović je rekla da "sve što se pojavljuje u medijima iz takozvanih obaveštenih izvora, kao i imena o kojima se govori, su samo spekulacije, jer razgovori još traju", i unutar SNS i sa partnerima.

"Sve će biti poznato 26, 27. avgusta, kada predlozi dođu u Skupštinu", precizirala je ministarka.

Povodom izjave potpredsednice SPS-a Slavice Đukić Dejanović da je "ovo Dačićeva vlada", ona je rekla: "Ovo nije vlada Ivice Dačića, ovo je vlada Srbije".

Komentarišući poziv Lazaru Krstiću da vodi resor finansija, Mihjlović je rekla da je njena stranka ponosna na činjenicu da je on spreman da se angažuje u vladi i na napretku naše zemlje, te da je njegov dolazak signal svim našim mladim, obrazovanim ljudima u svetu da Srbija računa sa njihovim znanjem.

Predlogom Krstiću da bude ministar u Vladi Srbije, SNS je pokazala da je njen ključni kriterijum za izbor kadrova stručnost i znanje, a ne partijska pripadnost.

Sprega tajkuna, političara i analitičara

Potpredsednica Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović rekla je da je potpuno jasno da postoji sprega tajkuna i pojedinih političara, kao i analitičara kako bi, bez argumenata, napadali tu stranku i njenog lidera Aleksandra Vučića.

"Ko plaća te analitičare? Da li je to Miroslav Mišković?", zapitala je Mihajlović.

Na pitanje novinara koji su to ljudi u pitanju, ona nije navela konkretna imena, ali je istakla da bi bilo bolje da postoji ozbiljna opozicija koja bi iznosila ozbiljne kritike i time uticala na bolji rad vlade.

Mihajlović je navela da je cilj naprednjaka pored ostalog i to da oni koji se u budućnosti budu bavili borbom protiv korupcije i kriminala ne dođu u situaciju da budu napadani upravo od takvih ljudi.

Komentarišući, kako kaže, priče o nekakvoj autokratiji, Mihajlović je rekla da ih ne razume, jer ako je većina za ono što radi SNS i njen predsednik, "onda je to, valjda, demokratija".

"Da li je beskompromisna borba protiv korupcije i kriminala, činjenica da u toj borbi nema zaštićenih, nalaženje starteškog partnera za JAT, stvaranje novog investicoionog ambijenta, da li je sve to autokratija", zapitala je funkcionerka naprednjaka.

Na pitanje da prokomentariše nedavne napade funckionera crnogorskog Demokratskog fronta Nebojše Medojevića na SNS i predsednika stranke Aleksandra Vučića, Zorana Mihajlović je rekla da je njega plaćao zemunski klan i da bi bilo bolje da se ne bavi unutrašnjim pitanjima Srbije.

"Medojević? To je onaj čovek koga je plaćao zemunski klan i koji danas govori o SNS i predsedniku strane Aleksandru Vučiću? Bilo bi mu bolje da se bavi, na primer, Kombinatom aluminijuma u Podgorici i tužbama, odnosno ekonomskom situacijom u Crnoj Gori, nego unutrašnjim stvarima Srbije", kaže Mihajlović.

Kako je rekla, njeno pitanje za Medojevića bilo bi "Je l vas i sada opet neko plaća?"

Na pitanje novinara da objasni informaciju da je Medojevića plaćao zemunski klan, Mihajlović je odgovorila da "imaju takve informacije" koje, ako bude reakcije, mogu i da dokažu.

Medojević je poslednjih dana u više navrata izjavljivao da je promena vlasti u Srbiji dovela do "obnavljanja uticaja balkanske mafije" i da srpski premijer i prvi potpredsednik vlade, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, štite odbeglog narkobosa Darka Šarića.

RTS

Pogledajte još