Ništa im nije sveto: naftaši krče i amazonski nacionalni park Jasuni

Predsednik Ekvadora Rafael Koreja objavio je da mora da odustane od plana bez presedana, koji je predviđao da bogate države praktično plate njegovoj zemlji da ne dozvoli velikim kompanijama naftne bušotine i krčenje tog dela kišne šume Amazona.

Koreja je nameravao da ubedi svetske moćnike da daju injekciju njegovoj ekonomiji i tako "pokriju" sredstva, koja bi Ekvador inače morao da potraži kroz dozvole naftašima za eksploataciju zemljišta u "plućima planete".

Ipak, iako je očekivao 3,6 milijardi dolara za kompenzaciju moratorijuma na naftu, on je uspeo da prikupi tek 13 miliona dolara u donacijama i oko najavljenih 116 miliona u zalozima.

"Svet nas je izneverio. Svedoci smo ogromnog licemerja i to licemerja nacija koje najviše zagađuju okolinu i imaju najveće emisije gasova. Nismo mi tražili milostinju od sveta, već podelu odgovornosti u trenucima kada smo suočeni sa klimatskim promenama", rekao je Koreja u govoru koji je prenosila nacionalna televizija.

Koreja je svoj plan predstavio 2007. godine, a predložen presedan u dotadašnjoj borbi protiv globalnog zagrevanja, pozdravili su borci za zaštitu životne sredine širom sveta.

Tada je saopšteno da bi projektovanu zaradu od desetogodišnje eksploatacije nafte (oko 846 miliona barela) od 7,2 milijarde dolara po pola kompenzovali Ekvador i svetski donatori, čime bi bila sprečena emisija od oko 410 miliona tona ugljen-dioksida u atmosferu planete.

Međutim, poziv na stvaranje fonda kojim bi bogatije države pomagale siromašnijim i nerazvijenijim i tako im praktično snizile cenu očuvanja životne sredine, nije naišao na veliki odziv na adresama na kojima ima sredstava.

"Potpisao sam dekret kojim se Jasuni-ITT fond likvidira i time stavljamo tačku na ovu inicijativu", rekao je Koreja.

Sada Koreja kaže da će morati da dozvoli bušenje na jednom procentu teritorije Jasunija, i to iz odgovornosti prema svom narodu, naročito najsiromašnijim građanima Ekvadora. U narednim danima biće raspisani tenderi za koncesije.

"Ovo je bila revolucionarna ideja, perfektna logika. Ideja je donosila veliku, suštinsku promenu u načinu upravljanja prirodnim resursima i borbi protiv klimatskih promena. Ona je predviđala transfer resursa iz najbogatijih zemalja, koje su i najveći zagađivači, u siromašnije zemlje. Međutim, desilo se suprotno i to zato što SAD, Velika Britanija i drugi mogu da neometano i bez ikakve nadoknade koriste dobra koja Amazon stvara za sve nas, i zato nisu osetili potrebu da bilo šta pruže", rekao je još pre godinu dana Koreja za "Gardijan".

Jasuni je nacionalni park površine 9,820 kvadratnih kilometara. Stručnjaci ga smatraju za mesto sa najvećim biodiverzitetom na planeti Zemlji. Deo je Uneskovog programa "Čovek i biosfera" u kom je stvorena mreža zaštićenih područja nazvanih "rezervati biosfere". U prvom satu boravka u Jasuniju, prosečan čovek vidi više životinjskih i biljnih vrsta nego u dosadašnjem toku svog života.

Jedan hektar u Jasuniju sadrži više vrsta drveća nego cela Severna Amerika
U parku postoji rekordnih 150 vrsta vodozemaca i 121 vrsta gmizavaca, a iako zauzima samo 0,15 odsto površine šume Amazona, u njemu živi trećina registrovanih vrsta vodozemaca i gmizavaca.
U parku živi više od 100.000 vrsta insekata, 596 vrsta ptica, 382 vrste riba.
U parku živi 43 endemske vrste kičmenjaka i više stotina endemskih biljnih vrsta
Jasuni je dom nekoliko domorodačkih plemena.

Izvor: b92

Pogledajte još