65 obolelih od virusa Zapadnog Nila

U Klinici za infektivne i tropske bolesti očekuju da će broj obolelih od ove virusne infekcije u narednih par meseci rasti i da će obolelih biti sve dok komarci, glavni prenosioci infekcije, budu aktivni.

Iz dana u dan na Klinici za infektivne i tropske bolesti povećava se broj pacijenata zaraženih ovim virusom. S povišenom temperaturom, glavoboljom, umorom, bolovima u zglobovima, natečenim limfnim čvorovima i ostalim simptomima karakterističnim za grip većina izlazi na kraj bez većih posledica ili uz pomoć lekara opšte prakse.

Nepodnošljive glavobolje, dezorijentacija, loša koordinacija, simptomi su koji zahtevaju bolničko lečenje. Infektolozi očekuju rast broja obolelih do početka jeseni.

"Zna se od 150 inficiranih osoba jedna osoba će imati tu najtežu formu, to je meningitis, upala moždanica ili encefalitis upala mozga. Neki bolesnici sa encefalitisom imaju samo poremećaj svesti, blagog stepena, oni postaju konfuzni, dezorijentisani, zbunjeni, i to sve lepo prođe za nekoliko dana. Međutim, neki bolesnici razviju najtežu formu, a to je poremećaj svesti do nivoa kome. Prema tome, individualni je tok ove bolesti", kaže direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Dragan Delić.

Teži oblik virusa groznice Zapadnog Nila najviše ugrožava stаriје, оd 50 gоdinа pa naviše, i hrоnične bоlеsnike, оdnоsnо, one sa već oslabljenim imunitetom. Na vakcini protiv virusa još se radi.

Izvor: B92

Pogledajte još