Lažete li partnera kada je novac u pitanju?

Kada je reč o prevari, najčešće se misli na emocionalnu odnosno seksualnu prevaru. Ipak i jedan drugi oblik prevare može biti jednako štetan za vezu, a to je finansijska prevara.

Nedavno istraživanje, koje su zajedno objavili portal "Today.com" i magazin "Self Magazine", pozabavilo se ozbiljnošću ovog vida prevare, ali i kakave posledice to ostavlja na vezu. Istraživanje se nadovezuje na dve prethodne studije.

Jedno istraživanje je sprovela američka kompanija "National Endowment for Financial Education", a rezultati su pokazali kako 58 odsto osoba skriva novac od partnera. Drugo istraživanje je sprovela kompanija "National Foundation for Credit Counseling", a njihovi rezultati otkrivaju da svaka četvrta osoba ne govori partneru o finansijskim poteškoćama.

Najnovije istraživanje se fokusiralo na mere na koje su partneri spremni da preduzmu kako bi prekinuli vlastito finansijsko neodgovorno ponašanje. Oko 23,000 odraslih osoba je bilo uključeno u ovo istraživanje. Većina njih 60 odsto je otkrilo kako finansijsku prevaru smatra jednako ozbiljnom kao i seksualnu, dok je jedna trećina povezivala ove dve prevare ističući kako laganje o novcu vodi ka laganju o seksu.

Polovina ispitanika njih oko 46 odsto je priznala kako su u jednom trenutku lagali partnera kada je novac u pitanju. Ove finansijske laži uključivale su skrivanje kupljenje stvari, laganje o potrošenom novcu i skrivanje mesečnog izveštaja iz banke.

Prema rezultatima studije, žene dvostruko više skrivaju kupljene stvari od partnera, dok trećina njih tvrdi kako ima "novčane tajne" pred partnerom radi izbegavanja sukoba.

"Razgovor o novcu može biti nelagodan, ali je on ipak bitan. Jedan od znakova da ste u uspešnoj i srećnoj vezi je i otvorenost po svim pitanjima"
, nalgašava Lusi Danziger urednica magazin "Self Magazine".

Pogledajte još