Za štand na Bir festu i do 100.000 evra?

Da bi zakupili i najmanji štand na "Bir festu", pivnice moraju da izdvoje skoro 10.000 evra! Kako "Novosti" nezvanično saznaju, veliki brendovi, koji zauzimaju i najveći prostor na beogradskom "Ušću", svoje mesto za prodaju za pet dana platili su od nekoliko desetina, pa čak do 100.000 evra! Ipak, sve je nezvanično, jer je svaki od ovih ugovora - poslovna tajna.

Svaki brend pojedinačno "ceni" svoj deo "poljane" na "Bir festu". Kako ne znaju koliko drugi plaćaju zakup i postavljanje štanda, za koju svotu se dogovore - zavisi samo od njihovih "pregovaračkih umeća".

"U ugovoru stoji kao stavka da ne smemo da odajemo koliko plaćamo zakup", kaže vlasnik jednog od 50 pivskih brendova, koliko ih je ovih dana smešteno u Beogradu na najvećem pivskom festivalu u ovom delu Evrope. "Ja plaćam skoro 10.000 evra, a moj štand je među najmanjima. Dok platim i radnu snagu i sirovine, praktično ništa ne zaradim. Izlažem na "Bir festu" praktično samo zbog promocije. Ta računica se isplati samo velikim pivarama".

Organizator festivala koji slavi pivo, Beogradska kulturna mreža, privatna je firma. Pre "Bir festa", njeni vlasnici organizovali su niz događaja, kao što su koncert grupe "Fejtles" 2004. godine, podršku projektu "Putujemo u Evropu 2005." za 100 najboljih studenata Srbije. Radili su i menadžment nekih od najpoznatijih klubova u Beogradu - KST, "Andergraund", "Ke pasa" i "Ileven". Trenutno "rukovode" i "Bir festom" u Vrnjačkoj Banji, kao i dočekom Nove godine na Trgu Republike, pišu Novosti.

Sve ove događaje, koji su jedni od najvećih muzičkih dešavanja u prestonici, ali i Srbiji, u poslednjoj deceniji, organizuje firma koja ima - svega deset zaposlenih.

"Ideja za festival nastala je od strane četiri osnivača, koji su i suvlansici firme", kaže Dejan Grastić, jedan od osnivača. "Svako od nas je ranije radio organizaciju događaja pojedinačno. Imamo deset zaposlenih, ali angažujemo posebne agencije za veliki broj poslova, kao što je održavanje sajta, marketing... Cena zakupa je poslovna tajna jer smo mi privatna firma, a ne javno preduzeće, koja nema obavezu da raspisuje tender".

MOGU DA TOČE ALKOHOL POSLE 22.00

IAKO je gradska uprava vratila odluku o zabrani prodaje alkohola nakon 22 časa, za beogradski festival piva ova blokada ne važi.

"Zabrana se odnosi samo na maloprodajne objekte", kažu organizatori "Bir festa". "Odluka ne važi za koncerte ili bilo kakve slične manifestacije".

U 2012. PRIHODI BKM 155 MILIONA

"Prihodi za 2012. godinu Beogradske kulturne mreže iznosili su 155.810.000 dinara, bez ikakvih gubitaka", stoji u evidenciji Agencije za privredne registre. "Preduzeće zapošljava deset ljudi, a registrovano je u Novom Beogradu. Otvoreno je 2007. kao društvo sa ograničenom odgovornošću, a vlasnici su fizička lica, kao i jedno preduzeće.

Izvor: novosti

Pogledajte još