Ilić: Upišite imovinu u katastar, prijavite šalterske službenike ako vas odbiju

Svi, pa i službenici, su pomešali... Ovaj Zakon o legalizaciji objekata što se sada donosi nema veze sa zakonom o upisu u katastar nepokretnosti", istakao je Ilić u izjavi za RTS.

On je kazao da se Zakon o upisu prava svojine na nelegalnim objektima (katastarska legalizacija) primenjuje i da svaki građanin može da upiše svoju imovinu za 8.000 dinara - stambeni prostor do 300 kvadrata, poslovni prostor do 100 kvadrata ako koristi za svoje potrebe i vikendicu do 200 kvadrata, a ostali objekti će morati da prođu redovnu proceduru za legalizaciju.

Upisujte svoje objekte i nemojte dozvoliti da vam na šalteru neko kaže - pa ne znam..., a u stvari mrzi ih da radi. Dođite u ministarstvo i nateraćemo ih da upišu", naglasio je Ilić.

UPIS
On je kazao da upis nema veze sa činjenicom da je Zakon o planiranju i izgradnji proglašen neustavnim u delu koji se odnosi na legalizaciju. Ilić je objasnio da upis u katastar nije isto što i legalizacija, jer će upisani nelegalni objekti morati da prođu proceduru za legalizaciju.

Zakon o legalizaciji je oboren pred Ustavnim sudom. To znači da sve ono što je plaćeno prilikom izdavanja građevinske dozvole, treba da se plati i prilikom legalizacije, a dokumentacija ne može da bude falsifikovana, već mora da bude original", rekao je Ilić.

Mi smo doneli odluku o upisu u katastar nepokretnosti koji nije van snage iako građani misle da jeste. To nije van snage, upis nije legalizacija", naveo je on.

Ilić je kazao da građani upisom objekata u katastar obezbeđuju da ih nasleđuju njihovi potomci, kao i da naplate eventualnu odštetu ukoliko se ti objekti nađu na trasi nekog projekta kao što su auto-putevi ili gasovod "Južni tok".

Objašnjavajući da u Srbiji ima 1,3 miliona objekata koji nisu nigde upisani, Ilić je rekao da u zemljama koje su ušle u EU, građani koji nisu upisali svoje objekte u katastar "sada tri puta plaćaju porez na tu imovinu".

Govoreći o izgradnji moravskog autoputa, tzv. Moravskog koridora, Ilić je rekao da je dogovoren posao sa kineskom bankom koja daje najpovoljniji kredit na svetu, sa grejs periodom od pet godina, kao i da će tim Ministarstva građevine završiti dokumentaciju do kraja oktobra.

Na pitanje o rekonstrukciji vlade, Ilić smatra da je Vlada Srbije pre rekonstrukcije dobro radila i da je bilo dobrih rezultata, ali da se došlo do zaključka da treba poboljšati zapošljavanje i otvaranje novih preduzeća.

Saradnja je izvanredna, sve se brzo dogovorimo. Prvi cilj je bio EU, sada nam je glavni cilj zapošljavanje", kazao je Ilić.

Iako je bilo reči u medijima da su u Čačku pogoršani odnosi Srpske napredne stranke i Nove Srbije, odnosi koalicionih partnera u tom gradu su dobri, kazao je on dodajući da je problem jedino jedan odbornik sa liste SNS - a koji gotovo svakodnevno izdaje saopštenja.

Izvor: RTS

Pogledajte još