Ko kontroliše sladoled: Rizik vreba iz korneta

Da li je ledeno osveženje iz korneta, koje se prodaje na kugle ili kao točeni sladoled ispravno, dobrog kvaliteta i bezbedno - niko ne može sa sigurnošću da garantuje. Iz Uprave za veterinu tvrde da se ova poslastica redovno kontroliše u prometu, kao i sirovine od kojih se prave, a to pokrivaju podatkom da je prošlog meseca obavljene 158 kontrola zanatskog sladoleda u restoranima i poslastičarnicama - širom Srbije.

Glavni argument u garanciji da kupci budu bez brige je da Republičkoj veterinarskoj inspekciji nije prijavljen nijedan slučaj trovanja od neispravnog sladoleda! Onome ko bi prijavio trovanje, kontrola koja bi usledila, svakako ne bi mnogo pomogla u stomačnim tegobama.

Nacionalna organizacija zaštite potrošača Srbije smatra da je način na koji se kontroliše kvalitet namirnica u našoj zemlji, pa i sladoleda haotičan i bez pravila.

Nikome nije jasno kako biraju mesta na kojima uzimaju uzorke, zašto baš tih 158 poslastičarnica, mada je i to premala brojka“, kaže Goran Papović, iz Nacionalne organizacije zaštite potrošača. „Već duže vreme zna se da poslastičari iz Italije uvoze praškove za sladolede koji u sebi sadrže teške metale. Ali, to šta se nudi u kornetima na našem tržištu sa ovakvim načinom isnpekcije ne možemo da znamo.

UNIŠTAVANJE
Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, nadležna je za kontrolu zdravstvene ispravnosti i kvaliteta sladoleda u svim fazama proizvodnje i prometa, aktivan nadzor radi se kod svih proizvođača sladoleda u odobrenim objektima i u skladištima. U slučaju da se u prometu zatekne hrana životinjskog porekla koja nije bezbedna, nalaže se njeno stavljanje van prometa i neškodljivo uništavanje, a protiv subjekta koji je izložio u promet pokreće se prekršajni postupak.

Samo u glavnom gradu ima oko 50 registrovanih poslastičarnica, ali se točeni sladoled i u vitrinama prodaje na još desetine mesta. Broj u Srbiji je višestruko veći.

Nasumičnim obilaskom beogardskih poslastičarnica koje prodaju sladolede na kugle, ni u jednoj nisu znali da nam kažu da li su i kada bili veterinarski inspektori u kontroli, ili su tvrdili da ih ovog leta još nisu posetili. Poslastičari, međutim, kažu da su obavezni da imaju istaknut rok trajanja i deklaraciju sa sastavom i zanatskog sladoleda. Važeći rok za zanatski sladoled je i do 30 dana, ali svi vlasnici tvrde da svaki dan kutije pune svežom smesom.

Od početka godine u Srbiji nije pronađena nijedna pokvarena ili neispravna poslastica“, kažu u Upravi za veterinu. „U skladu sa Zakonom o bezbednosti hrane, veterinarska inspekcija sprovodi nadzor u svim registrovanim odnosno odobrenim skladištima hrane životinjskog porekla. U konkretnom slučaju, kontroliše se sirovina koja ulazi u sastav sladoleda, sve vrste mleka, mleko u prahu, pavlake, jaja i jaja u prahu, maslac, surutka u prahu.

Nadzor se, kažu, vrši stalno u objektima koji proizvode i skladište sladoled, a kontrole bezbednosti i kvaliteta hrane u prometu su kontinuirane, organizovane i po prijavama potrošača. U toku leta, od maja do septembra tvrde da su kontrole inspektora pojačane. Za prodaju sladoleda sa isteklim rokom, kazna je od 30.000 do 50.000 dinara. Preduzetnici koji prodaju neispravan sladoled kažnjavaju se od 250.000 do pola miliona dinara, a preduzeća iznosom od 300.000 do tri miliona dinara.

Izvor: Novosti

Pogledajte još