Najbolji saveti za mršavljenje popularnog Dr Oza

Naseckajte hranu

Tako možete smanjiti količinu hrane koju pojedete i prevariti mozak da jedete više – sve samo uz pomoć hrane koja je sitnije naseckana. Kad narežete hranu na tanjiru, ona prividno zauzima više prostora pa porcija izgleda veće. Pogled na ovakav tanjir vašem mozgu šalje signale da morate usporiti s jelom i da ste već pomalo siti. Naučnici su ustanovili da kada je obrok naseckan – većina ljudi pojede i do 25% manje hrane.

Ječam za doručak

Prestanite da jedete paštete ili salame na hlebu i prebacite se na ječam. Ovo je namirnica od koje ćete se brže zasititi i koja uravnotežuje šećer u krvi. Jedna porcija ječma sadrži 5 grama vlakana, što znači da ćete biti i duže siti, pa nećete imati potrebu da se prejedate za ručak. Ječam je odličan, jer se može kombinovati s raznovrsnim drugim namirnicama – voćem ili povrćem i proteinima. Što se samog ječma tiče, radije birajte neoljušteni jer ima više vlakana i hranjivih materija.

Za neke već svi dobro znamo pa ih ne treba dalje objašnjavati: -pobrinite se da dovoljno spavate (barem 7 sati dnevno) -kad ste gladni popijte malo vode, jer je moguće da ste zapravo žedni -nemojte se izgladnjivati - ne odustajte od dijete ako ste jednom pokleknuli -nemojte istovremeno jesti i gledati televiziju ili čitati -koristite manje tanjire -svakodnevno se krećite što je više moguće

Kiselo pre obroka

Ukiseljeno povrće sadrži tajno oružje: sirće. Ovaj sastojak daje razređenu dozu sirćetne kiselina, koji stvara opor ukus na vašem jeziku i pomaže da se uravnoteži nivo šećera u krvi. To je presudno, posebno ako jedete nezdravu hranu nakon koje nivo insulina brzo raste, ali uskoro i jako pada pa ste ponovo brzo gladni. Sirćetna kiselina u ukiseljenoj hrani pomaže održavanju nivoa šećera i insulina stabilnim. Ipak ne preterujte s ukiseljenim povrćem, zato što ono ili sadrži dosta šećera ili soli (ili oboje). Dovoljni će biti krastavčić ili dva pre obroka (ili malo ukiseljene paprike, šargarepe, karfiola…).

Pojedite vruću supu

Jedna šoljica vruće supe pre ručka i večere pomoći će da smanjite unos kalorija. Kako? Jedući ili pijuckajući sporo vruću supu – dajete mozgu vremena da shvati da postajete siti, pa ćete manje pojesti za vreme glavnog obroka. Kad su u pitanju supe, izbegavajte guste supe iz kesice, jer imaju puno masnoća i kalorija.

Sir za međuobrok

Nedavno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kornel pokazalo je da se zamenom nezdravih grickalica, kao što je čips, kombinacijom sira manje masnoće i povrća, konzumacija hrane u međuobrocima može smanjiti za 72 odsto. Kombinacija sira i povrća pruža dovoljno kalcijuma i proteina, pa nećete morati toliko da pojedete kako biste se osećali sitim. Većina nas ne obraća pažnju na sporedne zalogaje koje pojedemo u toku dana, a oni prema istraživanjima iznose oko 600 dodatnih kalorija dnevno. Jedenjem sira i povrća u međuobrocima taj broj se može upola smanjiti.

Naručite dečiji meni

Ako baš dobijete neodoljivu želju za brzom hranom, kojoj se nikako ne možete oduprijeti – onda barem odaberite manje porcije. Tako ćete zadovoljiti svoju želju, a nećete se utopiti u suvišnim kalorijama. U lancima brze hrane prosečni veliki hamburger ima oko 710 kalorija, dok onaj u dečijem meniju ima 290 kalorija – što je razlika od značajnih 420 kalorija! Isto važi i za pice – naručite malu picu i nemojte pojesti sve.

Ugljeni hidrati za doručak

Spomenuli smo ječam, a kao druge opcije odaberite i druge zdrave žitarice ili integralne proizvode. Istraživanja pokazuju kako ova vrsta doručka (s naglaskom na zdravim i kompleksnim ugljenim hidratima) pomaže u mršavljenju, jer zadovoljava želju za ugljenim hidratima početkom dana kada imate još dovoljno vremena da potrošite te kalorije. Uostalom iz ovih ugljenih hidrata dobićete dovoljno energije potrebne za ostatak aktivnog dana.

Udahnite vanilu

Dobro je poznato da različite arome i mirisi imaju veliki uticaj na ljudski mozak, a miris vanile može pomoći u sprečavanju želje za slatkim. Nabavite svećice s mirisom vanile ili se ujutru namažite losionom s mirisom vanile – i to će pomoći da se oduprete svojoj želji za slatkim.

Perite zube

Trik je u pasti od peperminta. Ovaj ukus dokazano suzbija apetit. Uz to pranje zuba šalje vašem mozgu signal da ste gotovi s jelom, pa nećete toliko osećati glad.

Ljuto za doručak

Kaže se da je doručak najvažniji obrok u danu, pa evo još jednog saveta: kad jedete ljuto za doručak, apetit će vam biti manji za ručak, tvrdi dr Oz. Ukus ljutih papričica utiče na centar sitosti u mozgu, pa kasnije nećete biti toliko gladni. Koji je savet dr Oza? Naseckajte crvenu ljutu papriku u omlet ili je pojedite u salati.

Jedite pre glavnog jela

Mama je bila u pravu, jelo pre ručka će vam zaista pokvariti apetit. Međutim, kada je u pitanju mršavljenje, to vam može ići u korist. Kao predjelo pojedite nešto malo, recimo petnaestak badema, lešnika ili malo voća, pola sata pre ručka. To vam može pomoći da se osećate siti i ne pojedete toliko za ručak ili večeru.

Doznajemo.com

Pogledajte još