Dačić: MUP ispituje privatizaciju Vršačkih vinograda

Dačić je Tanjugu rekao da je MUP-u prosledio izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o "Vršačkim vinogradima", u kojem se iznose ozbiljne primedbe "koje zahtevaju hitnu proveru".

Reč je o Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, kojim se ukazuje na postupanje Agencije za privatizaciju, a kojim je oštećena država i to preduzeće, dodao je Dačić.

Licitacija "Vršačkih vinograda" obavljena je krajem jula, a kineski konzorcijum "Guan Nan" je firmu kupio za iznos od oko 5,3 miliona evra - u trećem krugu licitacije, kad je firma prodata za 30 odsto tržišne vrednosti.


"U izveštaju se kaže da ponašanje Agencije za privatizaciju u ovom predmetu jasno upućuje na neblagovremenu kontrolu ugovora, neblagovremeno preduzimanje zakonom određenih radnji u slučaju neizvršenja ugovornih obaveza od strane kupca, odugovlačenje raskida ugovora, što sve ide na štetu subjekta privatizacije i upućuje na sumnju u mogućnost postojanja sistemske kroupcije"
, precizirao je Dačić.

Predsednik vlade je naveo da "Savet smatra da Agencija za privatizaciju nastavlja sa postupanjem kao i do sada - unapred odredi kupca, dogovori se o ceni, postupak prilagodi tom kupcu, odnosno sprovede tako da samo odabrani kupac može da pripremi dokumentaciju u rokovima i na način koji Agencija odredi, a onda tvrdi da je sve rađeno po zakonu i da je uspešno izvršila prodaju, jer je u tom momentu ostvarila tržišnu cenu".

Premijer smatra da ovako ozbiljne primedbe zahtevaju hitnu proveru i reakciju na tvrdnje Saveta za borbu protiv korupcije.

Prethodna privatizacija "Vršačkih vinograda" iz 2006. godine raskinuta je tri godine kasnije.

Vršački vinogradi Vršačka firma ima 250 zaposlenih, raspolaže sa oko 1.200 hektara zasada vinograda u rodu, 614 hektara ima sopstvene zemlje, i dvostruko više državne, u dugogodišnjem zakupu.

Prerađivačko-smeštajni kapaciteti (podrumi) iznose 34,2 miliona litara.

Izvor: Blic

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.