Kairo: Snage bezbednosti upale u džamiju, demonstranti izbačeni

U međuvremenu je egipatski privremeni premijer predložio zakonsku zabranu organizacije Muslimanska braća, koja želi da se svrgnuti predsednik Morsi vrati na predsedničku poziciju.

Muslimanska braća su, tehnički gledano, u svakom slučaju zabranjena organizacija - nju su zvanično raspustili vojni upravljači Egipta još 1954. godine. Poslednjih godina, međutim, Muslimanska braća su se registrovala kao nevladina organizacija. Ukoliko bi ova organizacija bila zakonski raspuštena, njeno vlasništvo bi moglo da bude zaplenjeno.

Otkad su u sredu, uz stotine žrtava, rasturena dva kampa demonstranata u Kairu, Muslimanska braća pozivaju svoje pristalice na svakodnevne demonstracije.

Egipatsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je u sukobima pristalica Muslimanske braće i policije poginulo juče 173 ljudi, uključujući 95 u centru Kaira, a neimenovani izvor je saopštio da je uhapšen brata šefa Al Kaide, Mohameda al-Zavahirija.

Registrovano je i 1.330 povređenih širom zemlje, od kojih u Kairu 596, izveštava Rojters.

Egipatski premijer Hazem el-Beblavi predložio je zakonsko raspuštanje Muslimanske braće i vlada proučava ovaj predlog, saopštio je danas portparol egipatske vlade.

Beblavi je predlog izneo ministru za socijalna pitanja, čije je ministarstvo zaduženo za odobravanje rada nevladinih organizacija.

Egipatske vlasti su uhapsile Mohameda al-Zavahirija, brata šefa Al-Kaide Ajmana al-Zavahirija, zbog podrške svrgnutom predsedniku Mohamedu Morsiju, saopštio je danas neimenovani izvor iz egipatske službe bezbednosti. Al-Zavahiri je uhapšen u svojojo kući u Gizi, blizu Kaira.

Ubijen sin vrhovnog verskog vođe Muslimanske braće

Jedan od sinova vrhovnog verskog vođe pokreta Muslimanska braća Mohameda Badijea ubijen je u petak u Kairu tokom protesta nazvanog "Dan besa" protiv aktuelne egipatske vlade koju podržava vojska, saopštila je danas partija Sloboda i pravda na svojoj fejsbuk stranici.

Amar Badije (38) preminuo je od posledica ranjavanja dok je protestovao na trgu Ramzez u petak, prenela je agencija Rojters.

Nije poznato gde se nalazi njegov otac Mohamed, koji je optužen za izazivanje nasilja i kome suđenje treba da počne 25. avgusta.

Kada su egipatske snage bezbednosti 14. avgusta krenule da uklanjaju dva protestna kampa islamističkih demonstranata u Kairu izbili su sukobi i tog dana je blizu 600 ljudi izgubilo život.

Među poginulima je bila i 17. godišnja ćerka jednog od uhapšenih lidera Muslimanske braće Mohameda el Beltagija, Asma el Beltagi.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još