Najbrutalniji otkazi ikada

Dodatna ironija je što je poziv bio na temu predstojećih otkaza u lokalnoj mreži Patć.com, piše Bi-Bi-Si.

"Abel, spusti kameru. Otpušten si, izađi", rekao je Armstrong tokom poziva, čiji je snimak procureo na internet, otpuštajući kreativnog direktora Abela Lenca zbog toga što je upalio kameru tokom sastanka.

Nakon neprijatne tišine od pet sekundi, Armstrong je nastavio sastanak, objasnivši pet minuta kasnije da je Abela otpustio, jer kompaniju vidi kao sportsku svlačionicu i nije želeo da neko otkriva plan igre njegovog tima.

Nakon pozitivnog izveštaja o zaradi, izvršni direktor Sitigrupa, Vikram Pandit, došao je na sastanak u firmu potpuno nepripremljen za tri vesti koje su ga sačekale. U prvoj je pisalo da on daje ostavku koja odmah stupa na snagu, u drugoj da će se povući do kraja godine i u trećoj da je otpušten bez objašnjenja.

U potpunom šoku, Pandit je izabrao prvu opciju. Iako je odlazak iz kompanije okarakterisan kao njegova odluka, Njujork tajms je nekoliko dana kasnije objavio tekst o tome da je odlazak Pandita "orkestrirao" novi predsednik grupacije, Majkl Onil.

Rik Vagoner bio je predsednik i izvršni direktor Dženeral motorsa (GM) devet godina pre nego što je otpušten 2009, i to na zahtev američkog predsednika Baraka Obame. Pod rukovodstvom Vagonera, GM je izgubio više od 80 milijardi dolara u poslednje četiri godine njegovog mandata. Međutim, direktna intervencija Bele kuće došla je kao iznenađenje.

Na sastanku u Vašingtonu, jedan od glavnih savetnika Obame za automobilski sektor, Stiven Ratner, direktno je zatražio ostavku Vagonera, uz predlog da na mesto direktora GM dođe Vagonerov prijatelj i kolega u proteklih 20 godina, Fric Henderson.

"To je apsolutno najgori način da dođem na tu funkciju. Ovo je bio izuzetno bolan vikend"
, rekao je tada Henderson za Njujok tajms.

U potezu koji je okarakterisan kao "najveća implozija na društvenim mrežama 2013", urednik sektora društvenih mreža "Blumberga", Džered Keler, otpušten je nakon što je još jedan od urednika iz tog sektora, Metju Kiz, javno tvitovao stare privatne poruke Kelera, kog Kiz krivi za sopstveni otkaz.

Keler je, pošto mu je uručen otkaz, na tviteru napisao: "Danas je moj poslednji dan u 'Blumbergu'. Bio je to sjajan period u sjajnoj kompaniji". Keler se potom zaposlio kao urednik društvenih mreža u američkoj filijali Al Džazire.

Osoblje, profesori i studenti Univerziteta u Virdžiniji bili su zapanjeni u junu 2012, kada su primili e-mail u kojem se navodi da predsednica, Tereza Salivan, odlazi sa funkcije zbog "filozofske razlike u mišljenjima", nakon dve godine besprekornog obavljanja posla, kao i na prethodnim administrativnim funkcijama na Univerzitetu Teksas i Mičigen.

Nakon što je zapanjenost prerasla u bes, desilo se nešto neobično: studenti i osoblje organizovali su javni protest protiv odlaska predsednice. Nešto kasnije istog meseca, Salivanova je vraćena na poziciju. Nekoliko meseci kasnije, rekla je za Njujork tajms da još uvek ne zna zašto je bila otpuštena.

Izvor: B92, Tanjug

Pogledajte još