Srpski turisti: Rat u Egiptu ih ne plaši, najvažnije da je jeftino

"Uplatio sam 'last minit' za letovanje u Egiptu. Cena za 10 dana u Hurgadi je 300 evra. Iskreno, nije mi skroz svejedno, ali nikome se od turista nije ništa desilo, pa valjda neće ni nama", kaže za „Blic” I. P. (29), koji ide sa svojom verenicom.

Da nije usamljen, potvrđuju iskustva iz agencija.

"Kod nas je u poslednja tri dana 35 ljudi uplatilo last minit ponudu, koja je oko 300 evra za deset dana u hotelu sa tri zvezdice, a u poslednjih devet dana letovanje u Hurgadi uplatilo je 109 ljudi", kaže Aleksandar Vučković iz agencije „Argus”.

Među onima koji su se u petak tokom dana spremali da polete za Hurgadu, bila je i Mirjana iz Beograda.

"Želela sam da otkažem, ali u agenciji nisu hteli da mi vrate novac. Kažu, vanredno stanje nije u Hurgadi! Nudili smu mi povrat svega pola novca, oko 200 evra, a drugu destinaciju tek negde sredinom septembra", priča Mirjana za "Blic".

Brinući za bezbednost, raspitivala se u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu i našoj ambasadi u Kairu o stanju u Hurgadi.

"Informacije su oprečne. Dok su mi u ambasadi sugerisali da ne dolazim, u turističkoj inspekciji su me spojili sa ženom koja u Hurgadi radi kao turistički vodič. Ona mi je rekla da je stanje bezbedno, te sam odlučila da krenem"
, priča Mirjana.

Vlasnik „Big blua” Ivan Radojević kaže da je putnicima koji su uplatili Hurgadu ranije uputio pismo.

"Obavestio sam ih da mogu zbog situacije da otkažu letovanje ili da pređu na neku drugu destinaciju. Onima koji su otkazali vratili smo celokupan iznos uplaćenog novca"
, kaže Radojević za „Blic”, dodajući da je ostalo dvadesetak zainteresovanih koji će u nedelju odleteti put Hurgade.

I u „Odeonu” kažu da se broj putnika smanjio od početka sezone (april), ali da i oni imaju turu koja 21. avgusta leti redovnom linijom za ovo poznato egipatsko letovalište.

Agencije treba da vrate novac

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača, kaže da po zakonu turističke agencije moraju da vrate sav novac putinicima koji otkažu aranžmane, a imaju pravo da zadrže svega pet odsto. U Hurgadu je i u petak odletelo skoro 150 srpskih turista. U Hurgadi se deset dana može letovati za 300 evra. Obilasci piramida su, međutim, otkazani!

(Izvor: Blic - Svetlana Palić)

Pogledajte još