Svečano otvoren Kup Konfederacija u Johanesburgu

JOHANESBURG, 14. juna 2009. (Beta-AP) - Ekspolozija boja, tradicionalni afrički plesovi i muzika obeležili su otvaranje Kupa Konfederacija na stadionu Elis park u Johanesburgu, koji će sledeće godine biti jedan od domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu.

Kup Konfederacija prvi je veliki međunarodni fudbalski turnir u Africi, a ujedno predstavlja i "generalnu probu" pred Mundijal.

Više desetina hiljada ljudi na stadionu Elis park uživali su u ritmu tradicionalnih bubnjeva čiji zvuk je označio početak turnira.

Kao deo svečane ceremonije nastupilo je i oko 700 mališana obučenih u tradicionalne nošnje iz svih afričkih zemalja, od Alžira do Zimbabvea.

"Kao Afrikanac osećam se sjajno što svoju radost mogu da podelim sa vama", izjavio je predsednik Afričke fudbalske federacije Isa Hajatu.

Među velikim brojem zvaničnika na stadionu bili su i sadašnji i bivši predsednik Južne Afrike Džejkob Zuma i Tabo Mbeki, ali ne i njihov legendarni prethodnik Nelson Mendela.

"Mendela, hvala ti na tome što si nas inspirisao, hvala što si nas vodio i podržavao", kazao je predsednik Organizacionog komiteta turnira Irvin Koza.

Vrhunac svečane ceremonije bio je kada su deca ofarbana u crvenu, žutu, crnu i zelenu boju izašla na teren i svojim telima formirala zastavu Južne Afrike.

Većina domaćih navijača došla je sa zastavama i u majicama Južne Afrike, željno iščekujući da vidi svoje ljubimce, ali i najveće svetske zvezde.

"Srećan sam jer ću uživo moći da vidim asa kao što je Kaka. Nekada sam sanjao o tome, a sada je san postao java", rekao je jedan od domaćih navijača Sendrik Mdaka.

Na Kupu Konfederacija, pored domaćina, učestvuju šampioni kontinenata - Španija, Brazil, Novi Zeland, Irak i SAD, kao i Italija, prvak sveta.

Pogledajte još