EU počinje razgovore o Egiptu

Juče su, podsetimo, zvaničnici EU saopštili da će Brisel "hitno preispitati" svoje odnose s Egiptom, u kom je, u nasilju u proteklih pet dana, zvanično stradalo najmanje 800 ljudi.

Ambasadori iz Političkog i bezbednosnog odbora EU vraćeni su sa letnje pauze u Brisel na sastanak koji počinje oko 10 sati.

Upozoravajući da bi dalja eskalacija mogla imati "nepredvidive posledice" za Egipat i susede, predsednici Evropskog saveta Herman van Rompej i Evropske komisije Žoze Manuel Barozo su uoči današnjeg sastanka rekli da je blok 28 zemalja spreman da preispita odnose sa Kairom, prenosi AFP.

"Nedavni događaji u Egiptu, a naročito nasilje proteklih dana, izuzetno su zabrinjavajući. Od ključnog je značaja da nasilje odmah prestane. EU će narednih dana hitno preispitati odnose sa Egiptom", poručili su Van Rompej i Barozo u zajedničkom saopštenju.

EU, koja je najveći davalac humanitarne pomoći u svetu, obećala je skoro pet milijardi evra u vidu kredita i pomoći za Egipat u periodu od 2012. do 2013. godine, a odmah posle svrgavanja islamističkog predsednika Muhameda Morsija u vojnom puču 3. jula rekla je da će pomoć biti "konstantno preispitivana".

Ali iako se u nekim evropskim prestonicama pominje obustavljanje pomoći ili uvodjenje sankcija onima koji su odgovorni za krvoproliće, jedan diplomata EU kaže da će današnji sastanak biti "manje posvećen donošenju odluka, a više razmatranju narednih koraka".

B92

Pogledajte još