U Egiptu u proteklih pet dana 800 mrtvih

Broj žrtava u nasilju u Egiptu u proteklih pet dana dostigao je skoro 800.

Ambasadori iz Političkog i bezbednosnog odbora EU vraćeni su sa letnje pauze u Brisel na sastanak koji počinje oko 10 sati.

Upozoravajući da bi dalja eskalacija mogla imati "nepredvidive posledice" za Egipat i susede, predsednici Evropskog saveta Herman van Rompej i Evropske komisije Žoze Manuel Barozo su uoči današnjeg sastanka rekli da je blok 28 zemalja spreman da preispita odnose sa Kairom, prenosi AFP.

"Nedavni događaji u Egiptu, a naročito nasilje proteklih dana, izuzetno su zabrinjavajući. Od ključnog je značaja da nasilje odmah prestane. EU će narednih dana hitno preispitati odnose sa Egiptom", poručili su Van Rompej i Barozo u zajedničkom saopštenju.

EU, koja je najveći davalac humanitarne pomoći u svetu, obećala je skoro pet milijardi evra u vidu kredita i pomoći za Egipat u periodu od 2012. do 2013. godine, a odmah posle svrgavanja islamističkog predsednika Muhameda Morsija u vojnom puču 3. jula rekla je da će pomoć biti "konstantno preispitivana".

Ali iako se u nekim evropskim prestonicama pominje obustavljanje pomoći ili uvođenje sankcija onima koji su odgovorni za krvoproliće, jedan diplomata EU kaže da će današnji sastanak biti "manje posvećen donošenju odluka, a više razmatranju narednih koraka".

Ekstremisti ubili 24 egipatska policajca na Sinaju

Zvaničnici egipatskih bezbednosnih snaga su danas saopštili da su 24 policajca ubijena na poluostrvu Sinaj kada su militantni ekstremisti protivtenkovskim granatama iz zasede napali dva policijska minibusa.

Zvaničnici su dodali da je do napada došlo dok su dva vozila prolazila kroz selo u blizini pograničnog grada Rafa na Sinaju, prenela je agencija AP.

U napadu su takođe povređena trojica policajaca, navode neimenovani izvori.

Na poluostrvu Sinaj se od svrgavanja egipatskog predsednika Mohameda Mursija u vojnom puču gotovo svakodnevno odigravaju napadi ekstremista.

Izvor: Tanjug

Pogledajte još