U očaju i ludilu ubijaju bebe

Aleksandra J. (35), osumnjičena da je za manje od dve godine ubila dve svoje bebe i zakopala ih dvorištu očevog doma u Crkvini kod Kruševca, zbrinuta je u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici Gornja Toponica kod Niša. Meštani Crkvine i Kruševca su skamenjeni: u poslednjih 10 godina nije u Rasinskom okrugu zabeleženo dvostruko čedomorstvo niti ubistvo starijih beba.

I dok je osumnjičena delimično priznala šta je uradila, ali se, kako Novosti nezvanično saznaju, ne seća dobro ni porođaja ni čina eventualnog ubistva, dotle otac Goran iznosi da za trudnoću nije znao. Izvesno je da je Aleksandra J., prijavljena na adresi u Kruševcu, redovno sa troje maloletne dece boravila u Crkvini i da su korisnici pomoći Centra za socijalni rad od 2006. Rezultati obdukcije pronađenih ostataka u dvorištu stižu za koji dan.

Osumnjičena je u noći između četvrtka i petka prošle nedelje primljena na žensko Odeljenje akutne psihijatrije Specijalne bolnice. U toku je sagledavanje i dijagnostikovanje, a stručnjaci pokušavaju da utvrde i da li ima elemenata postpartalne psihoze. Iskustvo govori da se neretko nalaze olakšavajuće okolnosti za ovakav čin.

"Motivi za čedomorstvo kao krivično delo “ubistvo deteta pri porođaju” mogu biti socijalni, ekonomski, moralni..."
, predočava za “Novosti” neuropsihijatar dr Albina Stanojević, direktorka Specijalne bolnice Gornja Toponica, dodajući da su u primitivnijim sredinama čedomorstva češća.
"Uglavnom dolaze iz socijalnih razloga - neprihvatanje okoline. Moralne treba tražiti prvenstveno u slučajevima kada se trudnoća krije, zbog, na primer, začeća u činu silovanja, dok se ekonomski odnose na nemaštinu i oskudicu."

Javnost je slabo upoznata sa slučajevima čedomorstva u Kruševcu i okolini, ali dobro pamti slučaj koji se dogodio novembra 2002, kada je D. J. (27), izbeglica iz Pakraca, uhapšena zbog sumnje da je u stanju nervnog rastrojstva na smrt pretukla sina S. A. (4).

U Maloj Drenovi kod Trstenika je psihijatrijska bolesnica O. M. (47) juna 2009. godine sekirom presudila sinu S. M. (12).

Tragedija se u Crkvini, međutim, nije naslućivala. Tek nedavno, meštani Crkvine prijavili su sumnju policiji, jer Aleksandru J. su viđali sa naraslim stomakom, a bebe posle devet meseci nije bilo. Nikakva prijava nije stigla do Centra za socijalni rad, a deca osumnjičene Aleksandre J. bila su dobro zbrinuta. Nisu bili upadljivi, već, poput mnogih, skromnog materijalnog stanja. Budući da su deca maloletna, produžavalo im se pravo na materijalnu podršku.

"Nismo imali nikakvih prijava da se bilo šta dešava u porodici, reagovali smo po pozivu policije, deca su urgentno smeštena u hraniteljsku porodicu i pod privremenim su starateljstvom"
, iznosi Slađana Čabrić, direktorka Centra za socijalni rad.

NAJSUROVIJE ČEDOMORSTVO

Zločin koji je izvršila Tanja Perić (20) svakako je jedan od najmonstruoznijih koji se ikad dogodio na jugu Srbije. Ona je 1997, u porodičnoj kući u Batušincu, otrovala svoju četvoromesečnu bebu Draganu, a deset dana kasnije i dvogodišnju kćerku Tamaru.

Najpre je, 3. marta 1997, dok su ukućani bili zauzeti poljoprivrednim radovima, raspovila bebu Draganu, sipala nekoliko kapi insekticida u kašičicu i dala joj da popije. Bebi je pozlilo, a na Dečjoj internoj klinici uzalud su pokušali reanimaciju. Mislili su da je beba umrla od frasa!

Tada se zbio događaj koji je stajao života i drugo dete. Leš bebe odnet je u Zavod za sudsku medicinu, na obdukciju. Na nesreću, vrata ove ustanove bila su zaključana. U međuvremenu su stigli ukućani, preuzeli telo i sutradan sahranili bebu. Tako je obdukcija izostala, pa nije otkriveno da je Dragana otrovana.

Njena majka Tanja ostala je na slobodi, u nju niko nije sumnjao i to joj je omogućilo da ubije i starije dete. Učinila je to u vreme kada se porodica još premišljala kako da obeleži Tamarin drugi rođendan, a da se ne ogreši o običaje, jer je jedno dete tek bilo sahranjeno. Međutim, rođendana nije bilo. Tanja je dva dana ranije, 13. marta, opet u trenutku kada nikog nije bilo u kući - presvukla Tamaru u pidžamu, stavila je na kauč, dala joj otrov i legla pored nje. Devojčici je ubrzo pozlilo i spasa joj više nije bilo. Majka je osuđena je na 12 godina zatvora.

Večernje Novosti

Pogledajte još