Jednostavni trikovi za prestanak štucanja

Štucanje je posledica nekontrolisanog grčenja dijafragme, sloja mišića koji odvaja prsnu šupljinu od trbuha, a osim navedenih okidača, to mogu još biti i pušenje ili hladno piće uz topao obrok.

Da biste sprečili štucanje koje traje samo nekoliko minuta, pripazite da jedete i pijete sporije, ali postoje i brojni trikovi kojima ga vrlo brzo možete zaustaviti. Među najuobičajenijima je taj da lagano nagnete glavu unazad, zadržite dah, brojite do deset i izdahnete. Zadržavanje ugljen-dioksida opustiće dijafragmu i zaustaviti štucanje. Isti ćete učinak postići i ako začepite uši na 20-30 sekundi ili pritisnete prstima mekano područje iza ušne resice.

A kad niko ne gleda, možete i isplaziti jezik. Ova metoda omogućava lakši protok daha, a ujedno i zaustavlja štucavicu.

Pokrijte usta i nos rukama te nastavite normalno disati idućih nekoliko sekundi. To će povećati količinu ugljen-dioksida u krvotoku, telo će postati zaokupljeno oslobađanjem od njega i zaboraviti na štucanje.

Uzmite devet ili deset uzastopnih gutljaja vode. Još će efikasnije biti ako začepite uši i to isto radite preko slamke. A umesto da začepite uši, možete i pritisnuti mesto gde se spajaju linije čeljusti i vrata, iza ušiju.

Još jedan "lek" protiv štucavice je i sisanje kockice leda. U popularne metode ubraja se i rastapanje kockice šećera u ustima. Ako vam je to preslatko, napravite to s komadićem đumbira ili kriškom svežeg limuna.

Uporno štucanje zaustavićete i uz pomoć prijatelja, pod uslovom da vas lagano prestraše. Bilo kakvo skretanje pažnje sa štucanja, odnosno menjanja ciklusa disanja, pomaže da ono prestane.

Press online

Pogledajte još