Polazak u školu: Za školarca četvrtina plate

I ovog septembra „odneće“ im značajan deo avgustovske zarade. Iako više ne kupuju sve udžbenike za najmlađe osnovce, moraće da dodaju one koji nisu u osnovnom kompletu, a koji je besplatan. Najveća stavka posle knjiga je školski pribor, a za sve što je đaku potrebno, od gumice do torbe, neophodno je minimum 10.000 dinara, što je otprilike četvrtina prosečne plate u Srbiji (po statistici poslednja, iz juna, iznosila 41.820 dinara).

Veliki trgovinski lanci već početkom avgusta su izašli sa ponudama, a torbi, svezaka, drvenih bojica i olovaka već ima i na pijačnim tezgama. Kvalitet i cene školskog pribora su izuzetno šaroliki, a u zavisnosti od proizvođača, na primer, vodene boje koštaju od 60 do čak 1.500 dinara. I drvene bojice se mogu platiti 60 dinara, ali ima i deset puta skupljih. Od debljine novčanika zavisi i gde će biti obavljena kupovina pred prvi septembar.


Pernice, rezači, lenjiri
Roditelji koji žele da budu ekonomični i da ne rasipaju novac mogu izračunati da li im se isplati da kupuju prazne pernice ili one na „tri sprata“ u kojima već postoji osnovni pribor. Trostruka pernica, u kojoj se već nalaze drvene bojice, flomasteri, olovka, lenjir i rezač može se kupiti već za 500, a najskuplje su oko 3.500 dinara.

"Veliki trgovinski lanci su već poručili drugu turu školskog pribora, a knjižare će robu tražiti tek u poslednjoj nedelji avgusta", kaže Ljiljana Trojanović, iz kompanije „Amfora“, koja se bavi uvozom i distribucijom školskog pribora.
"U velikim marketima postoji mogućnost odloženog plaćanja, na rate, pa se roditelji mnogo češće odlučuju da pazare u njima. Najtraženiji artikli su gumice, olovke i sveske, a u mnogo manjoj meri se kupuju rančevi. Najviše se prodaju školske torbe sa likovima Supermena za dečake, dok devojčice uglavnom biraju Helou Kiti i princeze."

Obična sveska A5 formata se može kupiti već za 12, ali i za 250 dinara. Najpovoljnije je kupovati sveske u kompletima, jer im takva pakovanja od pet do deset komada spuštaju cenu, ali takav izbor đacima i nije baš omiljen, jer ne mogu da biraju korice. Sveske sa Diznijevim junacima i ostalim omiljenim popularnim likovima školaraca su značajno skuplje i za njih treba izdvojiti minimum 43 dinara po komadu, i to na akciji.

Najjednostavniji rančevi, bez aplikacija, koštaju oko 600 dinara, a oni koji mnogo više privlače đake, sa raznim dečjim junacima, staju od 3.000 do 6.000 dinara. Slične su i cene torbi koje se ne nose na leđima, već se vuku, a koje lekari preporučuju.

Večernje Novosti

Pogledajte još