Palestinac hakovao Zakerbergovu FB stranicu (VIDEO)

Mnoge softverske kompanije nude "bug bounties", odnosno novčane nagrade za otkrivanje grešaka i bagova koje programeri nisu uočili. Na taj način softver poboljšava sigurnost, a "dobri momci" dobijaju nagradu za svoj trud.
Facebook ima svoj program ovog tipa, kreiran pre dve godine. Prethodnih dana desila se zanimljiva situacija, gde je stručnjak za sigurnost iz Palestine, pod imenom Khalil, dva puta kontaktirao Facebook-ov sigurnosni tim, ukazujući ima na određeni bag. Drugi odgovor koji je dobio glasio je: "Žao nam je ali ovo nije bag".

Budući da nije uspevao da Facebook-ov tim ubedi da je u pitanju sigurnosni problem, Khalil je odlučio da se obrati glavnom čoveku kompanije Marku Zakerbergu i postavio istu poruku na njegov Facebook zid.

(old_image)

Bukvalno nekoliko minuta nakon postavljanja poruke na Zakerbergovu stranicu (sa kojim nije prijatelj), Khalila su kontaktirali iz Facebooka i tražili detalje pomenutog exploita. Kompanija je potom blokirala Khalilov Facebook nalog. Povrh toga, Facebook odbija da mu isplati nagradu za otkriveni bag, uz tvrdnju da su njegove akcije ugrozile uslove korišćenja ove društvene mreže.
Nakon trećeg dopisa upućenog Facebooku, kompanija je vratila Khalilov nalog i izrazila nadu da će Khalil nastaviti da radi sa Facebookom na pronalaženju drugih sigurnosnih propusta. Facebook nema maksimalnu cifru koju isplaćuje kada su ovakvi bagovi u pitanju, dok minimalna suma iznosi 500 dolara.


Benchmark

Pogledajte još